Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Μια μαύρη τρύπα που τρώει ένα αστέρι δημιούργησε ένα νετρίνο;

Οι ερευνητές ανίχνευσαν το νετρίνο σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που μόλις είχε σχιστεί και είχε καταπιεί ένα αστέρι. Γνωστό ως συμβάν διαταραχής παλίρροιας (TDE), το AT2019dsg συνέβη λίγους μήνες νωρίτερα – τον Απρίλιο του 2019 – στην ίδια περιοχή του ουρανού από όπου είχε προέλθει το νετρίνο. Το τερατώδη βίαιο γεγονός πρέπει να ήταν η πηγή του ισχυρού σωματιδίου, είπαν οι αστρονόμοι.

Αλλά νέα έρευνα θέτει αμφιβολίες για αυτόν τον ισχυρισμό.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Astrophysical Journal, ερευνητές στο Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard & Smithsonian και το Northwestern University, παρουσιάζουν εκτεταμένες νέες ραδιοφωνικές παρατηρήσεις και δεδομένα στο AT2019dsg, επιτρέποντας στην ομάδα να υπολογίσει την ενέργεια που εκπέμπει η εκδήλωση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το AT2019dsg δεν παρήγαγε πουθενά κοντά στην ενέργεια που απαιτείται για το νετρίνο. Στην πραγματικότητα, αυτό που έβγαλε ήταν αρκετά “συνηθισμένο”, καταλήγει η ομάδα.

Οι μαύρες τρύπες είναι ακατάστατες

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, οι μαύρες τρύπες δεν καταπίνουν πάντα τα πάντα.

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες», λέει η Yvette Cendes, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Κέντρο Αστροφυσικής που ηγήθηκε της μελέτης.

Όταν ένα αστέρι περιπλανιέται πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, οι βαρυτικές δυνάμεις αρχίζουν να τεντώνονται ή να σπαγγέτιζαν, το αστέρι, εξηγεί ο Cendes. Τελικά, το επιμηκυμένο υλικό περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και θερμαίνεται, δημιουργώντας μια λάμψη στον ουρανό που οι αστρονόμοι μπορούν να εντοπίσουν από εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

“Αλλά όταν υπάρχει πάρα πολύ υλικό, οι μαύρες τρύπες δεν μπορούν να τα φάνε όλα ομαλά ταυτόχρονα”, λέει η Kate Alexander, συνσυγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική στο Πανεπιστήμιο Northwestern, η οποία αποκαλεί τις μαύρες τρύπες «ακατάστατες τρώγοντες». “Κάποιο από το αέριο απορρίπτεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας – όπως όταν τρώνε τα μωρά, μερικά από τα τρόφιμα καταλήγουν στο πάτωμα ή στους τοίχους.”

Αυτά τα υπολείμματα εκτοξεύονται πίσω στο διάστημα με τη μορφή εκροής ή πίδακας – το οποίο, αν είναι αρκετά ισχυρό, θα μπορούσε θεωρητικά να δημιουργήσει ένα υποατομικό σωματίδιο γνωστό ως νετρίνο.

Μια απίθανη πηγή για νετρίνα

Χρησιμοποιώντας το Very Large Array στο Νέο Μεξικό και το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή, η ομάδα μπόρεσε να παρατηρήσει το AT2019dsg, περίπου 750 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, για περισσότερες από 500 ημέρες αφότου η μαύρη τρύπα είχε αρχίσει να καταναλώνει το αστέρι Το Οι εκτεταμένες ραδιοφωνικές παρατηρήσεις καθιστούν το AT2019dsg το πιο καλά μελετημένο TDE μέχρι σήμερα και αποκάλυψε ότι η φωτεινότητα του ραδιοφώνου κορυφώθηκε περίπου 200 ημέρες μετά την έναρξη του γεγονότος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η συνολική ποσότητα ενέργειας στην εκροή ήταν ισοδύναμη με την ενέργεια που εκπέμπει ο Sunλιος κατά τη διάρκεια 30 εκατομμυρίων ετών. Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, το ισχυρό νετρίνο που εντοπίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2019 θα απαιτούσε μια πηγή 1.000 φορές πιο ενεργητική.

“Αντί να δούμε το φωτεινό πίδακα υλικού που απαιτείται για αυτό, βλέπουμε μια πιο αμυδρή εκροή υλικού από ραδιόφωνο”, εξηγεί ο Αλέξανδρος. «Αντί για έναν ισχυρό πυροσβεστήρα, βλέπουμε έναν απαλό άνεμο».

Ο Cendes προσθέτει, “Εάν αυτό το νετρίνο προήλθε κατά κάποιο τρόπο από το AT2019dsg, γεννά το ερώτημα: Γιατί δεν έχουμε εντοπίσει νετρίνα που σχετίζονται με σουπερνόβα σε αυτήν την απόσταση ή πιο κοντά; Είναι πολύ πιο κοινά και έχουν τις ίδιες ενεργειακές ταχύτητες.”

Η ομάδα καταλήγει ότι είναι απίθανο το νετρίνο να προέρχεται από το συγκεκριμένο TDE. Αν το έκανε, ωστόσο, οι αστρονόμοι απέχουν πολύ από το να κατανοήσουν τα TDE και πώς εκτοξεύουν νετρίνα.

“Πιθανότατα θα κάνουμε check-in σε αυτό ξανά”, λέει ο Cendes, ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουν. «Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα τρέφεται ακόμη».

Το TDE AT2019dsg ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου 2019 από το Zwicky Transient Facility στη Νότια Καλιφόρνια. Το νετρίνο, γνωστό ως IceCube-191001A, εντοπίστηκε από το Παρατηρητήριο Νετρίνο IceCube στο Νότιο Πόλο έξι μήνες αργότερα.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi