Κοινωνία Κόσμος

Πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι πεθαίνουν από κορωνοϊό;

Στην Ελλάδα το ερώτημα πόσοι εμβολιασμένοι πεθαίνουν από τον ιό αποτελεί ταμπού για την κυβέρνηση. Δεν ανακοινώνεται αριθμός, ενώ σε άλλα κράτη ακολουθείται η πολιτική της διαφάνειας στην ενημέρωση. Όμως, στη χώρα μας μέχρι και πριν από ένα μήνα επέμειναν να μην ανακοινώνουν ούτε καν πόσοι εμβολιασμένοι είναι σε ΜΕΘ, αναφέροντας στις τηλεοπτικές ενημερώσεις ότι «είναι ελάχιστοι».

Ελάχιστη ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει, ούτε εν τη ρύμη του λόγου. Και δεν τιμά την Πολιτεία η απάντηση σε αυτό το φλέγον θέμα, με έκφραση που παραπέμπει στο ότι ο αριθμός είναι αμελητέος. Εν κατακλείδι, η αποσιώπηση αυτού του στοιχείου, πέραν της πολιτισμικής απαξίωσης που κρύβεται πίσω από τη ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης ζωής, προκαλεί και θανάτους, καθώς πολλοί εμβολιασμένοι εξακολουθούν να αισθάνονται άτρωτοι. Δυστυχώς ως άτρωτους τους αντιμετωπίζει και το περιβάλλον τους, εκθέτοντάς τους περισσότερο από όσο αντέχουν.

Η σταθερή πολιτική πίεσης προς εμβολιασμό, χωρίς παράλληλη επαρκή ενημέρωση, έχει θρέψει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα και έχει πεισμώσει τον κόσμο, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν μπούμεραγκ. Η κυβερνητική απόφαση “να λέμε λίγα” ήρθε και έδεσε με την ιατρική νοοτροπία “ας μην λέμε πολλά στον ασθενή”. Αντί δηλαδή με την ενημέρωση δημοσιογράφων και αναγνωστών, όπως σε άλλα κράτη, να επιδιωχθεί η με διαφάνεια πειθώ για τα οφέλη του εμβολιασμού, επιλέχθηκε μια αφοριστική και απαξιωτική στάση που τελικά αφήνει τα εμβολιαστικά κέντρα κενά, τη στιγμή που άλλη ασπίδα εκτός από το εμβόλιο δεν υπάρχει.

Στη Μασαχουσέτη, που έχει λίγο παραπάνω από το μισό πληθυσμό της Ελλάδας έχει εμβολιασθεί το 68%. Εκεί ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 18.394 θανάτων, περιλαμβάνονται και 345 εμβολιασθέντες. Οι θάνατοι είναι πολλοί για τον πληθυσμό της αμερικανικής Πολιτείας, κάτι που δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμο. Την τελευταία εβδομάδα πέθαναν άλλοι 45 πλήρως εμβολιασθέντες ή πέθαιναν περίπου έξι εμβολιασθέντες την ημέρα στους 16-22 που πεθαίνουν εκεί καθημερινά. Ο αριθμός των εμβολιασθέντων νεκρών είναι υψηλός.

Τα κρούσματα στη Μασαχουσέτη είναι περίπου 1.700 την ημέρα, όμως γίνονται πολλά τεστ. Συγκεκριμένα, κάνουν όσα και η Ελλάδα, παρότι έχουν πληθυσμό 6,8 εκατομμύρια. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στη Μασαχουσέτη 4.034 λοιμώξεις σε εμβολιασμένους, ενώ τα συνολικά κρούσματα ήταν 11.200. Οι εμβολιασθέντες αποτελούν περίπου το 1/3 των κρουσμάτων. Από τους 511 νοσηλευομένους με κορονοϊό αυτή την εβδομάδα, οι 192 είναι εμβολιασμένοι. Όμως παρότι νοσηλεύονται πολλοί εμβολιασθέντες, οι περισσότεροι τελικά δεν πεθαίνουν, όπως δείχνουν τα εξιτήρια.

Οι διαφορές με την Ελλάδα

Στην Μασαχουσέτη είναι μεγαλύτερη η εμβολιαστική κάλυψη (στην Ελλάδα κολλήσαμε στο 58%) και έχουν στηριχθεί κυρίως στο Moderna και δευτερευόντως στο Pfizer. Από της Johnson & Johnson έχουν δοθεί μόνον 314.000 δόσεις επί συνόλου 9,7 εκατ. δόσεων (πρώτης, δεύτερης και τρίτης). Επιπλέον, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την αμερικανική Πολιτεία: η χρήση της μάσκας. Στη Μασαχουσέτη η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνον στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία ή στα γηροκομεία, και όχι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους, όπως τα σχολεία ή τα γραφεία ή τα μπαρ, αποτελεί απλώς σύσταση.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι, εμβολιασθέντες και μη, εκτίθενται χωρίς καμία “μηχανική” προστασία σε μεγάλο ιικό φορτίο είτε στην εστίαση είτε σε σπίτια είτε στους χώρους εργασίας. Το ιικό φορτίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη βαρύτητα της νόσου, ακόμα και για τον εμβολιασθέντα, γιατί όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση πρέπει να μπορεί να προβάλει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα του προσβληθέντος.

Σημαντικό ρόλο στην αρχική έκθεση παίζει επίσης το πόσο ασφαλής νιώθει ο εμβολιασμένος. Όταν η μάσκα είναι προαιρετική, ο μέσος εμβολιασμένος λειτουργεί πολύ πιο χαλαρά από ό,τι σε μια χώρα όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη. Κατά συνέπεια εκτίθεται και σε μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Άλλη μια διαφορά είναι το γεωγραφικό πλάτος και το κρύο. Η Μασαχουσέτη είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ρουμανία και έχει για περισσότερους μήνες ψυχρό κλίμα και παρατεταμένο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Οι Βρετανοί

Η τελευταία διαφορά με την Ελλάδα (του κλίματος και του συγχρωτισμού) που προδιαθέτει και για μετάδοση μεγαλύτερου ιικού φορτίου και σε πιο βαριά νόσο, ισχύει και για τη Βρετανία. Οι Βρετανοί διαπιστώνουν ότι στους 51.000 θανάτους της χώρας, πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόνον οι 256. Η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς στη Μασαχουσέτη το ποσοστό εμβολιασμένων στο σύνολο των νεκρών είναι 1,91% ενώ στη Βρετανία 0,5%. Δηλαδή, στη Μασαχουσέτη χάνουν τη μάχη σχεδόν τετραπλάσιοι εμβολιασθέντες. Πάντως η Βρετανία έχει καλύτερο σύστημα υγείας από τη Μασαχουσέτη.

Όμως πρέπει να σημειώσουμε και ότι οι Βρετανοί βγάζουν το νούμερό τους με διαφορετικό σκεφτικό. Συνολικά είχαν και αυτοί πολλούς θανάτους εμβολιασμένων, δηλαδή 640. Αν έμεναν σε αυτό τον αριθμό, θα προσέγγιζαν την στατιστική της Μασαχουσέτης περισσότερο, καθώς οι θάνατοι πλήρως εμβολιασθέντων θα συνιστούσαν το 1,2% του συνόλου των νεκρών της Βρετανίας. Αφαιρούν, όμως, 458 θανάτους επειδή σημειώθηκαν τις πρώτες 21 μέρες μετά την δεύτερη δόση, τεκμαίροντας ότι για να υποκύψουν τόσο γρήγορα, είχαν μολυνθεί προτού περάσουν 14 μέρες από τον πλήρη εμβολιασμό και άρα δεν ήταν –κατά την γνώμη του βρετανικού υπουργείου Υγείας– πλήρως εμβολιασμένοι.

Με αυτή την αφαίρεση καταλήγουν στο νούμερο των 256 θανάτων πλήρως εμβολιασμένων, βάζοντας δηλαδή σε αυτή την κατηγορία μόνον όσους είχαν θετικό τεστ για κορονοϊό 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι γενικοί αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε και πολλά, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο είναι πόσο κινδυνεύει ο ίδιος προσωπικά παρότι έχει εμβολιασθεί.

Βασικά ερωτήματα

Δεν έχουμε δυστυχώς μια διεθνή ανάλυση που να δείχνει πόσο κινδυνεύουν οι παχείς ή οι υπερτασικοί εμβολιασθέντες ή οι διαβητικοί, καθώς και οι τρεις ανήκουν –για διαφορετικό λόγο– σε σχεδόν ίδια ομάδα κινδύνου με τους πνευμονοπαθείς. Ένας άνθρωπος που είναι “απλώς παχουλούτσικος” κινδυνεύει ή όχι; Αυτό θα μας το απαντούσε μια έρευνα που να ανέλυε θανάτους εμβολιασμένων ανάλογα με το βάρος τους, όπως θα απαντούσε αντίστοιχα και στους διαβητικούς ή τους υπερτασικούς μια ανάλυση των θανάτων εμβολιασμένων κατά νόσο.

Τέτοια έρευνα ειδικά για εμβολιασθέντες, δεν μπορέσαμε να βρούμε στη διεθνή βιβλιογραφία. Εκείνοι που έχουν επ’ αυτού τα περισσότερα στοιχεία είναι οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί. Επίσης δεν έχουμε μια ανάλυση κατά ηλικίες, καθώς είναι εν γένει γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει μετά τα 50 να φθίνει, αλλά το πόσο φθίνει μετά τα 50 ή τα 60 ή τα 70 ή τα 80 δεν είναι επακριβώς μετρημένο. Αυτό έχει σημασία σχεδόν για όλους τους συνταξιούχους, ή και τους μεσήλικες, καθώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους παίζει ρόλο-κλειδί στην άμυνα έναντι αυτής της νόσου και το εμβόλιο δεν λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στον 50άρη και στον 65άρη.

Πόσο διαφέρει όμως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Αυτό θα μας το έδειχνε επίσης μια έρευνα με ανάλυση θανάτων εμβολιασμένων κατά ηλικιακή ομάδα. Δεν ξεκαθαρίζει τίποτα αυτό που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ ότι «οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται σε άτομα με υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», γιατί αυτό το διαζευκτικό σημαίνει ότι μπορεί οι περισσότεροι θάνατοι να σημειώνονται σε νεότερους με υποκείμενα νοσήματα. Και δεν διαχωρίζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Από άλλο πίνακα γίνεται σαφέστερο ότι το 47% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 80 ετών, το 26% άτομα ηλικίας 70-79 ετών, το 15% ηλικίες 60-69, το 7,5% ηλικίες 50-59 ετών, το 2,5% ηλικίες 40 έως 49 ετών και το 1,2% τις ηλικίες 30 έως 39. όμως ισχύουν τα ίδια νούμερα και για τους εμβολιασμένους; Μήπως στους εμβολιασμένους τον καθοριστικό ρόλο δεν τον παίζει η ηλικία, αλλά το υποκείμενο νόσημα; Και αν ναι, ποιο από όλα;

Επίσης, δεν γνωρίζουμε ποιο εμβόλιο από όσα έχουμε στην Ελλάδα είχαν κάνει οι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες που νόσησαν βαριά ή έχασαν την μάχη. Παρότι η επίσημη θέση είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν εξίσου, ακόμα και οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρασκευάζουν δηλώνουν διαφορετικά ποσοστά αποτελεσματικότητας ειδικά στην μετάλλαξη Δέλτα.

Νεκροί εμβολιασμένοι στην Ελλάδα

Η τρίτη δόση στη χώρα μας γίνεται με της Pfizer με την αιτιολογία ότι μόνον αυτό έχει εγκριθεί (μελετηθεί επαρκώς για τρίτη δόση), αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προτιμάται της Pfizer επειδή τα άλλα έχουν προβάλει μικρότερη αντίσταση στην μετάλλαξη Δέλτα που πλέον κυριαρχεί. Στην πολιτική προσπάθεια να παρουσιάζονται όλα τα εμβόλια ως ίσα μεταξύ τους, οι εμβολιασμένοι μένουν με την εντύπωση ότι έχουν όντως ίση προστασία, ενώ ίσως θα ήταν συνετό κάποιοι να προσέχουν περισσότερο από τους άλλους. Επίσης πρέπει να προσέχει και το περιβάλλον τους αντίστοιχα περισσότερο.

Πάντως από τις δύο έρευνες που βρήκαμε, τη βρετανική και της Μασαχουσέτης, συνάγεται το έμμεσο συμπέρασμα ότι και στην Ελλάδα κατ΄ αναλογία πρέπει να έχουν σημειωθεί πάνω από 75 θάνατοι εμβολιασμένων (με το 0,5% επί του συνόλου των θανάτων βάσει της στατιστικής της Βρετανίας) ή 285 (με το 1,9% της Μασαχουσέτης). Αν τώρα η Ελλάδα παρότι έχει μεγάλο ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμένους αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά δεν είναι και λογικό να το υποθέσουμε.

Εκείνο που ξέρουμε με σιγουριά για την Ελλάδα είναι ότι σήμερα σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 45 πλήρως εμβολιασθέντες. Οι υπόλοιποι 322 από τους συνολικά 368 είναι ή ανεμβολίαστοι, ή έχουν κάνει μόνον την πρώτη δόση του εμβολίου. Δεν ξέρουμε αν στους ανεμβολίαστους το ελληνικό υπουργείο Υγείας εντάσσει και όσους μολύνθηκαν προτού περάσουν 14 μέρες από την δεύτερη δόση. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις ΜΕΘ, πάντως, ήταν 10% αρχικά και έχει φθάσει το 12%.

Οι περισσότεροι νεκροί πλήρως εμβολιασθέντες στη Βρετανία είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συγκεκριμένα, το 75% είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και το 13% βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή. Επίσης το 61% των νεκρών εμβολιασθέντων ήταν άνδρες, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποδώσει με σιγουριά στην διαφορετική ψυχολογία των ανδρών ή στην εργασιακή τους έκθεση ή στο γεγονός ότι ο γυναικείος οργανισμός είναι εκ γενετής (και μέχρι τέλους) πιο καλά οπλισμένος ως προς το ανοσοποιητικό, επειδή κυοφορεί.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi