Ιστορία Πολιτισμός

Ανεξάντλητος ο αρχαιολογικός θησαυρός της Λάρνακας: Στο φως τμήμα του οθωμανικού δικτύου ύδρευσης

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μερικές σωλήνες αγωγού, φτιαγμένες από κράμα πηλού, που βρέθηκαν στην περιοχή του τεμένους Τούζλα, πίσω από τη Μητρόπολη Λάρνακας.

Όπως προκύπτει από ιστορικά συγγράμματα, το 1745, με προσωπική δωρεά του Τούρκου αξιωματούχου Αμπού Μπεκίρ, προς τον Κύπριο Δραγουμάνο Χριστοφάκη, κατασκευάστηκε το υδρευτικό δίκτυο των Καμάρων, αποτελούμενο από 75 συνολικά Καμάρες, που μετέφεραν νερό στη Λάρνακα από την κοίτη του ποταμού Τρέμιθου.

Στη Λάρνακα το νερό μέσω σωλήνων διακλαδωνόταν σε επτά κρήνες, (βρύσες), σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ένα από τα σημεία αυτά ήταν το οθωμανικό Χαμάμ (λουτρό) στη σημερινή πλατεία Χαμίτ Μπέι, απέναντι από το τζαμί Τούζλα και πίσω από τη Μητρόπολη της Λάρνακας, όπου βρέθηκαν οι σωλήνες. Με το νερό του Τρέμιθου υδραγωγείτο το οθωμανικό λουτρό αλλά και μια κρήνη που δημιούργησαν οι Ενετοί, της οποίας οι Τούρκοι φρόντισαν να καταστρέψουν όσο γινόταν περισσότερο τα ενετικά χαρακτηριστικά.

Το λουτρό της πλατείας Χαμίτ Μπέι διασώζεται πλήρες και σε σχετικά πολύ καλή κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Λάρνακας, για μελλοντική ανάδειξη και εκθεματική αξιοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι και το ίδιο το τζαμί Τούζλα παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού ουσιαστικά είναι πρώην καθολική εκκλησία που κτίστηκε τον 12ο – 13ο αιώνα Μ.Χ. και στο εσωτερικό του έχουν εντοπιστεί στους τοίχους χριστιανικές τοιχογραφίες. Ο μιναρές δε, είναι το πρώην καμπαναριό αυτής της εκκλησίας.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, ανέφερε ότι είναι γεγονός που έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι η πόλη είναι κτισμένη πάνω σε έναν αρχαιολογικό θησαυρό από διάφορους πολιτισμούς που άφησαν οι διάφοροι κατακτητές, με αρχαιότερο, τον φοινικικό πολιτισμό που φτάνει σε βάθος χρόνου, το 1000 π.Χ. περίπου. Κάτω από τη Λάρνακα, πρόσθεσε, συναντιούνται επίσης σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Γεωμετρικής Περιόδου, της Παλαιοχριστιανικής, της οθωμανικής και της περσικής εποχής κατάκτησης του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, εκτός από τοψηφιδωτό του Ηρακλή που βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια κατά τις εργασίες του αποχετευτικού στη Λάρνακα, σπουδαία ανακάλυψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η εύρεση δύο επιβλητικών κτιστών τάφων της παλαιοχριστιανικής περιόδου, στους οποίους τοποθετούσαν τους νεκρούς μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα. Και μάλιστα, είναι τόσο εντυπωσιακοί που κάποιος για να εισέλθει εντός τους, χρειάζεται να κατέβει και μερικά σκαλιά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος απέναντι σε ένα αρχαίο αντικείμενο στην πόλη, παρουσιάζεται αυξημένη. Αρκεί να σκάψει σε μήκος πέντε μέτρων και βάθος που αρχίζει κάποιες φορές για διάφορα ευρήματα από τα 30 εκατοστά.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi