Ιστορία Πολιτισμός

Μωσαϊκά βυζαντινής εκκλησίας 1.500 ετών ανακαλύφθηκαν στο βορειοανατολικό Ισραήλ

Ισραηλινοί και αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ελληνικές επιγραφές 1.500 ετών ανάμεσα στα ερείπια μιας αρχαίας εκκλησίας στο βορειοανατολικό Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το Kinneret Academic College (KAC) το περασμένο Σάββατο.

Οι επιγραφές αναφέρονται στην ανακαίνιση της εκκλησίας και μια αφιέρωση στον Βαυαρό επίσκοπο Willibald, θεωρώντας έτσι ότι πρόκειται για την τοποθεσία της Εκκλησίας των Αποστόλων της Βησθαΐδας.

Η εκκλησία αναφέρεται το 724 μ.Χ. από τον Willibald, ο οποίος ταξίδεψε για προσκύνημα στους ιερούς τόπους της περιοχής, επισκέφτηκε τη Βηθσαΐδα και είδε την εκκλησία.

Η Βηθσαϊδά ήταν ένα παράκτιο χωριό στη βορειοανατολική ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η Βηθσαϊδά αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη πατρίδα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα, Φιλίππου και Πέτρου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση στη Βηθσαϊδά χτίστηκε ένας σημαντικός ναός, η Εκκλησία των Αποστόλων, ο οποίος καταστράφηκε από ένα σεισμό τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Όμως τόσο το χωριό αυτό όσο φυσικά και η εκκλησία είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί, δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους στους αιώνες που ακολούθησαν με αποτέλεσμα η ύπαρξη τους να αποκτήσει μυθολογικές διαστάσεις.

Η αρχαιολογική ομάδα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ανασκαφές στην επίμαχη περιοχή. Η ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τα ερείπια όχι μόνο της Βησθαϊδάς αλλά και της εκκλησίας των Αποστόλων.

Η μεγάλη βασιλική, έκτασης περίπου 432 τ.μ., ανακαλύφθηκε από την ίδια αρχαιολογική ομάδα το 2019 στη βόρεια όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Η εκκλησία χτίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο, γύρω στο 500 μ.Χ., και καταστράφηκε το 749 μ.Χ. κατά τη μουσουλμανική περίοδο, μετά από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Αν και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη κάποια απτή απόδειξη ότι πρόκειται για την Εκκλησία των Αποστόλων η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι το σημείο που βρέθηκε, η ηλικία και η μεγαλοπρέπεια της δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις ότι μπορεί να είναι κάποια άλλη εκκλησία.

Όμως υπάρχει ένα μυστήριο που η αρχαιολογική ομάδα καλείται να λύσει. Τα ευρήματα και ειδικά οι τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί από το κτήριο μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία πόρτα και γενικότερα καμία είσοδος σε αυτό γεγονός που προς το παρόν είναι μια σπαζοκεφαλιά.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι πιθανό ότι ένα εργοστάσιο ζάχαρης είχε ανεγερθεί στον τοίχο της εκκλησίας κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Έτσι ο εσωτερικός χώρος γέμισε με χώμα που περιείχε πολλά θραύσματα δοχείων ζάχαρης, θάβοντας κατά λάθος ολόκληρη την εκκλησία.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν την περίπτωση τα ερείπια της εκκλησίας να περικλείστηκαν σκόπιμα από τοιχοποιία μετά την καταστροφή της από τον σεισμό.

«Μέχρι πρόσφατα όχι μόνο η Εκκλησία των Αποστόλων και ολόκληρο το βιβλικό χωριό της Βησθαϊδά αλλά πολλές μικρότερες περιοχές που ήταν ιερές για την χριστιανοσύνη χάθηκαν μετά την επικράτηση των μουσουλμάνων στην περιοχή και διατηρήθηκαν μόνο οι πιο μεγάλες και γνωστές όπως η Ιερουσαλήμ και η Ναζαρέθ» αναφέρει ο Μοντερτσάι Αβιάμ, του Ακαδημαϊκού Κολεγίου Kinneret στη Γαλιλαία μέλος της αρχαιολογικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και αρχαιολόγοι του Nyack College, ενός μεγάλου ιδιωτικού χριστιανικού κολεγίου στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγήThe Archaeology News NetworkΝαυτεμπορική

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi