Άμυνα

Οι Έλληνες Sniper των Ειδικών Επιχειρήσεων στην ελίτ της παγκόσμιας κοινότητας των SOF: Τίποτα δεν είναι τυχαίο… (photos)

Ωστόσο η συμπερίληψη των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων στην ελίτ της παγκόσμιας κοινότητας των SOF μόνο τυχαία δεν είναι.

Σ’ ότι αφορά τα στελέχη που μοχθούν κάθε μέρα για το καλύτερο, αυτά συνεχίζουν να το πράττουν είτε με συνεκπαιδεύσεις στο εσωτερικό ή εξωτερικό αλλά ακόμη και μέσα από ασκήσεις που έχουν τη μορφή διαγωνισμών.

Μάλιστα τις προηγούμενες πέντε ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ο πρότυπος διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΕΣ.ΕΑ), σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα οικείο στους SOF της ΔΕΠ.

Σχεδόν το σύνολο των «στοιχείων» Ελευθέρων σκοπευτών από κάθε μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων ήταν εκεί, όπως και στελέχη από την Κύπρο, τα οποία μάλιστα έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αυτόν, μετά από σκληρή συνεκπαίδευση στη Μεγαλόνησο με Αμερικανούς SOF, οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά την πρόοδο των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνισμού.

Πέραν των «πρασινοσκούφηδων» όμως στο πεδίο του διαγωνισμού το παρόν έδωσαν τα στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, από την Πολεμική Αεροπορία η 31η ΜΕΕΔ αλλά και από το Λιμενικό Σώμα η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ο διαγωνισμός είχε όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά διαγωνισμών Νατοϊκής τυποποίησης με έμφαση τόσο στις βολές ακριβείας από απόσταση, όσο και πρακτικές βολές από κινούμενες πλατφόρμες, αλλά και από Ελικόπτερο εν πτήσει, όπως δηλαδή οι Έλληνες SOF έχουν κάνει και κατά τις Νατοϊκές αξιολογήσεις στο εξωτερικό, αφού πρώτα έχουν εκπαιδευτεί ακριβώς σ’ αυτό το αντικείμενο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη.

Απαιτητικές δηλαδή βολές στο πλαίσιο «TAD» (σ.σ.Target Acquisition Drills) , με σύγχρονες μεθόδους, καταστάσεις άγχους και στρες στα στελέχη, με χρονόμετρο ανά χείρας αλλά και αξιολόγηση τόσο στην προσέγγιση του ζεύγους Ελεύθερων σκοπευτών Ειδικών Αποστολών προς τον στόχο, όσο και σε ιδιαίτερα δύσκολο στίβο τοπογραφίας.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο διαγωνισμός περιλάμβανε 4 κατηγορίες χωρισμένες ανά διαμέτρημα όπλου, από 5,56 χιλιοστών, μέχρι και το «βαρύ πυροβολικό» των Sniper,  το πασίγνωστο πλέον Barrett 0.50’’.

Οι Κύπριοι Ελεύθεροι Σκοπευτές κέρδισαν τις εντυπώσεις αφού ήταν και πρώτοι σε μια κατηγορία με το ειδικά διαμορφωμένο τυφέκιο τους.

Τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αττικής με τα υπερσύγχρονα υλικά τους, που έκαναν την διαφορά, ξεχώρισαν σε δυο από τις τέσσερις κατηγορίες, ενώ την έκπληξη έκανε Ορεινή Μοίρα και Αμφίβια μονάδα, όπου ήλθαν ισόπαλες στη πρώτη θέση σε ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία, αυτή του Barrett 0.50’’.

Όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές δεν πέρασε απαρατήρητη η επίδειξη υλικών από την αφρόκρεμα των Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Αττική.

Οι ανάγκες επιμένουν…

Βεβαίως τόσο οι Βόρειες Μοίρες, όσο και οι Αμφίβιοι των νησιών, μαζί με τους Πεζοναύτες, εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών με ότι καλύτερο υλικό διαθέτουν. Αλλά το σκωπτικό σχόλιο των πηγών μας, αναφερόμενοι στα τελευταίου τύπου υλικά των SOF της Αθήνας, έλεγαν ότι συγκριτικά βλέπαμε «Ferrari απέναντι σε Yugo»…

Από απλά γιλέκα μάχης μέχρι και ακόμα και στο ίδιο το τυφέκιο του Ελεύθερου Σκοπευτή. Και εδώ έρχεται ένα εύλογο ερώτημα. «Γιατί τέτοια ανισοκατανομή υλικών (σ.σ. παγκόσμιας κλάσης υλικά είναι η αλήθεια), σε συγκεκριμένες μονάδες και όχι κατανομή και στις μονάδες της πρώτης γραμμής;» Σίγουρα αυτοί δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο συνεκπαιδεύσεων. Σίγουρα επίσης όπου κληθούν να μεταβούν σε πραγματικές συνθήκες πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τα καλύτερα. Αλλά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από τώρα, τι γίνεται;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σελίδα μας θίγει τόσο αυτό το θέμα, όσο κι εκείνο της συγκέντρωσης στελεχών σε συγκεκριμένες μονάδες «εντός των τειχών». Αλλά το ζήτημα των υλικών εθίγη ιδιαίτερα στην κρίση του Έβρου. Τότε που εφοπλιστές κι άνθρωποι του εμπορίου, με προσωπικές δωρεές προσπαθούσαν να βοηθήσουν, αλλά αυτό έγινε σε δεύτερο χρόνο..

Το είδαμε και στην κρίση στο Αιγαίο όπου πρώτα φάνηκαν αδυναμίες σε μέσα παρατήρησης και μετά, σταδιακά προχώρησε η αναβάθμιση των ατομικών υλικών αλλά και μέσων παρατήρησης (σ.σ. θερμικές διόπτρες , drones , νυχτερινής όρασης) .

Ακόμα και στα σκάφη εφόδου των Ειδικών Δυνάμεων, πόσα χρόνια ακούγαμε για καινούργια σκάφη. Και η απόφαση πάρθηκε μόλις πέρσι, αφού με την καθημερινή χρήση των «θρυλικών» Magna 960 RIB στις πλεύσεις επιτήρησης, ήλθαν στα όρια τους.

Η ΔΕΠ ως καινούργιος σχηματισμός που απαρτίζεται από αποδεδειγμένα αξιόλογα στελέχη,  σίγουρα μεταξύ τους είδαν- παρατήρησαν τα κενά των μονάδων της.

Οι Ελεύθεροι Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών, όπως λένε είναι «οι καλύτεροι στρατιώτες»…

Είναι αυτοί που παίρνουν μόνοι τους μια αποστολή και την εκτελούν.  Σ’ έναν υβριδικό πόλεμο, ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό για τον sniper…Δεν χρειάζεται να μας χτυπήσει την πόρτα η επόμενη απειλή….

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi