Άμυνα

Οι πρώτες εικόνες από τα ελληνικά Μ1117 – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Από χθες, τα πρώτα θωρακισμένα οχήματα Μ1117, βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που τελικά έφθασε είναι 44 και όχι 50 όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αφού από τα υπόλοιπα διαθέσιμα, κανένα δεν πληρούσε τα στάνταρ του Ελληνικού Στρατού, στην κατάσταση που βρίσκονταν.

Ο Αμερικανικός Στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από την αρχή του ταξιδιού των Μ1117, από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας όπου βρίσκονταν εξυπηρετώντας τις ανάγκες των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Στις φωτογραφίες και το βίντεο, φαίνονται τα οχήματα να έχουν την παραλλαγή που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη ελληνική.

Μ1117

Το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Στρατού είναι να φθάσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα υπόλοιπα 450 οχήματα από τις ΗΠΑ που ήδη έχουν δεσμευθεί υπέρ της χώρας μας, μετά την επίσκεψη του σχετικού κλιμακίου ενώ το επόμενο βήμα είναι η δέσμευση επιπλέον 700 με 750 οχημάτων του τύπου.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις φύλαξης του Ελληνικού Στρατού κυρίως στον Έβρο και δευτερευόντως στην ΑΣΔΕΝ. Αν και δεν φέρουν ερπύστρια, όπως είναι αναμενόμενο θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ξεπερασμένα Μ113, τα οποία πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν τα ελάχιστα στο σύγχρονο πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν τουλάχιστον 1.200 Μ1117, δωρεάν από το απόθεμα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ. Το σλόγκαν των Αμερικάνων είναι “as is where is”, που σημαίνει ότι η Ελλάδα τα παίρνει στην κατάσταση που είναι και ότι χρειάζεται από επισκευές τα επιβαρύνεται η ίδια. Ωστόσο, τα οχήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εν ενεργεία ενώ ακόμη και όσα χρειαστούν επισκευές έχουν πολύ φθηνά ανταλλακτικά που η προμήθειά τους μπορεί να γίνει από πολλές εταιρείες στο ελεύθερο εμπόριο!

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi