Άρθρα Ρεπορτάζ

Γερμανία: Κυβέρνηση φαναριών

Το έργο, του οποίου προηγήθηκαν τέσσερις εβδομάδες ενίοτε σκληρών διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνει 177 σελίδες. 

Μια επισκόπηση των πιο σημαντικών σημείων.

Κλίμα

Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να βάλει τη χώρα σε μια πορεία συμβατή με τον στόχο 1,5 βαθμό της συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του κλίματος. Για το σκοπό αυτό, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να επεκταθούν πολύ γρήγορα – έως το 2030 θα πρέπει να καλύπτουν το 80 τοις εκατό της (τότε σημαντικά υψηλότερης) γερμανικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέλει να το εφαρμόσει αυτό, μεταξύ άλλων, με ηλιακά πάνελ στις στέγες σε όλα τα νέα εμπορικά κτίρια, ακόμα και σε νεόδμητες ιδιωτικές κατοικίες θα πρέπει να γίνουν «ο κανόνας». Το δύο τοις εκατό της έκτασης θα αφιερωθεί στην αιολική ενέργεια. Ως τεχνολογία μετάβασης, ωστόσο, το αέριο είναι «απαραίτητο», σύμφωνα με τη σύμβαση. Δεν υπάρχει ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου ως ορυκτού καυσίμου.

Ο συνασπισμός θέλει να καταφέρει «ιδανικά» να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030. Δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα νόμιμη ημερομηνία εξόδου, τα μέρη βασίζονται αντίθετα στην αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή εμπορία εκπομπών. Εάν, αντίθετα με τις προσδοκίες, αυτό δεν είναι αρκετά υψηλό, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να λάβουν εθνικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι μακροπρόθεσμα δεν θα πέσει κάτω από τα 60 ευρώ ανά τόνο. Η γερμανική τιμή CO2 δεν πρόκειται να αυξηθεί προς το παρόν.

Υπογράφηκε η συμφωνία συνεργασίας για τα φανάρια.
Φωτογραφία: Michael Kappeler / dpa

Οικογενειακή, εργασιακή και κοινωνική πολιτική

Τα κόμματα των φαναριών θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, θα πρέπει να ανέλθει στα 12 ευρώ την ώρα στο μέλλον «σε εφάπαξ προσαρμογή». Από τα μέσα του 2021 ήταν 9,60 ευρώ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ανέλθει στα 10,45 ευρώ έως τα μέσα του 2022. Το όριο κερδών για μίνι θέσεις εργασίας αυξάνεται σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 450 σε 520 ευρώ.

Αντί για το Hartz IVθα εισαχθεί επίδομα πολιτών. Χορηγείται για τα δύο πρώτα χρόνια χωρίς έλεγχο της ιδιωτικής περιουσίας ή της επάρκειας του διαμερίσματος. Αυτό αντιστοιχεί στους ισχύοντες κανόνες εξαίρεσης Corona. Η λεγόμενη υποχρέωση συνεργασίας από την πλευρά των αποδεκτών του Bürgergeld θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται – παρόμοια με το Hartz IV. Οι πρόσθετες εισοδηματικές ευκαιρίες για τους νέους και τους νέους ενήλικες που λαμβάνουν το Bürgergeld πρέπει να βελτιωθούν.

Οι παροχές για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων τέκνων, του επιδόματος τέκνου και των παροχών Hartz IV, συνδυάζονται σε ένα βασικό επίδομα τέκνου. Η αυτόματη πληρωμή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη μείωση της παιδικής φτώχειας. Εάν ένα παιδί γεννηθεί σε γάμο δύο γυναικών, και οι δύο θα πρέπει να γίνουν αυτόματα οι νόμιμες μητέρες του παιδιού, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά.

Κατοικία

Προκειμένου να ανακουφίσει την τεταμένη αγορά κατοικίας, θέλει να διασφαλίσει τη δημιουργία 400.000 νέων διαμερισμάτων, εκ των οποίων τα 100.000 είναι δημόσια επιδοτούμενα, κάθε χρόνο. Επιπλέον, το φρένο ενοικίου πρόκειται να παραταθεί έως το 2029. Για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να αντέξουν οικονομικά ακίνητα, ο συνασπισμός θέλει να μειώσει τα εμπόδια κατά την αγορά ακινήτων – για παράδειγμα με επιχορηγήσεις αποπληρωμής και μειώσεις τόκων σε δάνεια για απόκτηση ακινήτων.

Σύνταξη

Ο συνασπισμός των φαναριών παραιτείται από περικοπές συντάξεων και υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Το επίπεδο σύνταξης δεν πρέπει να πέσει κάτω από 48 τοις εκατό, το ποσοστό εισφορών όχι πάνω από 20 τοις εκατό. Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημα μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται η κάλυψη κεφαλαίου από την υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να συσταθεί κεφαλαιακό απόθεμα δέκα δισ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο.

Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κερδών στις κεφαλαιαγορές, τα οποία στη συνέχεια θα εισρεύσουν στο συνταξιοδοτικό ταμείο. Η κεφαλαιακή κάλυψη θα πρέπει να «διαχειρίζεται επαγγελματικά ως μόνιμο ταμείο από ανεξάρτητο φορέα δημοσίου δικαίου και να επενδύεται παγκοσμίως». Η γερμανική συνταξιοδοτική ασφάλιση θα λάβει επίσης άδεια να «επενδύει τα αποθεματικά της στην κεφαλαιαγορά με ρυθμισμένο τρόπο».

Επιπλέον, το φανάρι θέλει να επαναφέρει τον συντελεστή εκκρεμότητας στη νόμιμη σύνταξη, η οποία ανεστάλη το 2018. Θα πρέπει ήδη να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της αναπροσαρμογής της σύνταξης το καλοκαίρι του 2022. Ο παράγοντας σημαίνει ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων λαμβάνουν επίσης υπόψη τις θεωρητικές μειώσεις των συντάξεων από το προηγούμενο έτος, για παράδειγμα μετά από ένα έτος οικονομικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι χαμηλότερες.

Οικονομικά

Δεν θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για πολίτες ή επιχειρήσεις αυτή την εκλογική περίοδο, ούτε θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων για αυτούς. Ενόψει των αντιτιθέμενων εκλογικών προγραμμάτων, οι εταίροι των φωτεινών σηματοδοτών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε κάτι περισσότερο από αυτόν τον συμβιβασμό για το στασιμότητα. Το φορολογικό σύστημα πρόκειται να απλοποιηθεί και να μειωθεί η γραφειοκρατία, οι λεπτομέρειες είναι ανοιχτές. Τουλάχιστον ορισμένες μικρότερες ελαφρύνσεις έχουν ανακοινωθεί: Το εφάπαξ ποσό αποταμίευσης θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ το 2023 (2.000 ευρώ εάν αξιολογηθούν από κοινού) και το επίδομα κατάρτισης θα αυξηθεί στα 1.200 ευρώ.

Η πλήρης φορολόγηση των συντάξεων παρατείνεται και πρόκειται πλέον να επιτευχθεί μέχρι το 2060 Υπάρχει επίσης ένα επενδυτικό ασφάλιστρο «υπεραπόσβεσης» για την προστασία του κλίματος και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Από την άλλη πλευρά, ο συνασπισμός θέλει «να περικόψει τις περιττές, αναποτελεσματικές και επιζήμιες για το κλίμα επιδοτήσεις και δαπάνες» – όλες οι λεπτομέρειες είναι ανοιχτές, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες συγκρούσεις μπροστά.

Η πέδηση του χρέους που καθορίζεται στον Βασικό Νόμο πρόκειται να τηρηθεί εκ νέου από το 2023. Τον επόμενο χρόνο, ωστόσο, πρόκειται να ληφθούν και πάλι νέα δάνεια. Συνολικά, ο συνασπισμός θέλει να αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Υγεία και πανδημία

Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης πανδημικής κατάστασης, σχεδόν κανένα άλλο θέμα δεν είναι τόσο επείγον όσο η πολιτική υγείας και περίθαλψης. Σύμφωνα με τον Olaf Scholz, το καταπονημένο νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να λάβει άλλο ένα μπόνου. Οι μελλοντικοί εταίροι του συνασπισμού φαναριών συμφώνησαν να παράσχουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για αυτό.

Προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας μεσοπρόθεσμα, θέλουν επίσης να διευκολύνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, προκειμένου να προσελκύσουν γρήγορα περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους. Το σύστημα υγείας πρέπει επίσης να γίνει πιο ψηφιακό – η πανδημία είχε δείξει πόσο μεγάλο είναι το χάσμα σε αυτό το σημείο.

Ως εκ τούτου, οι εταίροι του φαναριού θέλουν περισσότερη τηλεϊατρική και μια στρατηγική ψηφιοποίησης για τον κλάδο. Στη μακροχρόνια περίθαλψη, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας πρέπει να βελτιωθούν και να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ νοσηλείας και φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύγχρονη κοινωνία

Και το γεγονός ότι η Γερμανία είναι από καιρό χώρα μετανάστευσης έχει ληφθεί υπόψη και από τους εταίρους του συνασπισμού: Με μεταρρύθμιση του νόμου περί ιθαγένειας. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να καταστεί δυνατή η πολλαπλή υπηκοότητα στο μέλλον, η πολιτογράφηση θα πρέπει να είναι δυνατή στη Γερμανία μετά από πέντε αντί για τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.

Ασφάλεια

Όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια, η συμφωνία συνασπισμού φέρει την υπογραφή του FDP και, κυρίως, των Πρασίνων σε πολλά σημεία. Συγκεκριμένες επιτυχίες από τη σκοπιά των Πρασίνων: πρόκειται να έρθει ένας ανεξάρτητος αστυνομικός, ο έλεγχος των αρχών από το κοινοβούλιο πρέπει να βελτιωθεί και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού στο αστυνομικό σώμα πρέπει να ενταθεί.

Παράλληλα ελέγχονται τα μέτρα παρακολούθησης της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Το πού και με ποια κριτήρια θα εμπλακεί η Bundeswehr στο μέλλον είναι ακόμα ασαφές. «Θέλουμε να εργαστούμε μέσω της αποστολής εκκένωσης της αποστολής στο Αφγανιστάν σε μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή», απαιτεί η συμφωνία συνασπισμού.

Η εστίαση είναι στην έννοια της δικτυακής ασφάλειας. Μακροπρόθεσμα, το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα πρέπει να δαπανηθεί για τη στρατιωτική, τη διπλωματία και την αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό παρακάμπτει κομψά τον στόχο του ΝΑΤΟ να διατηρεί κάθε κράτος μέλος το 2% της οικονομικής του παραγωγής για άμυνα έως το 2024. Μια φράση κλειδί: «Για εμάς, η χρήση στρατιωτικής βίας είναι το πιο ακραίο μέσο και πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται στον ρεαλιστικό πολιτικό χειρισμό των συγκρούσεων και των αιτιών τους».

Εξωτερική πολιτική

Ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο; Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. «Θα διαμορφώσουμε την εξωτερική μας πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και ανάπτυξης σε μια βάση αξιών και πιο ευρωπαϊκή», αναφέρει η συμφωνία συνασπισμού. Η ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο ικανή να ενεργεί διεθνώς. Ο κανόνας της ομοφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), που ίσχυε μέχρι τώρα, πρόκειται να ανατραπεί.

Αντίθετα, επιδιώκεται η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει: ένα κράτος μέλος δεν μπορεί πλέον να τορπιλίζει αποφάσεις. Επιπλέον, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά κατευθυντήρια αρχή την υπεράσπιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Με άλλα λόγια: οι συγκρούσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Το πρόβλημα: ο ΟΗΕ είναι διχασμένος. Τα αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να πυροβολούν παντού – ακόμα και όταν πρόκειται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες, για παράδειγμα στη Συρία. Σύμφωνα με τη συμμαχία των φαναριών, μια συμμαχία πολυμερών που εκτείνεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα πρέπει να λειτουργήσει ως αντίβαρο. Ωστόσο, δεν υπάρχει συνταγή για την αντιμετώπιση νομικών παραβιάσεων από αυταρχικού

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi