Άρθρα Ρεπορτάζ

Στο doradio.gr και τον Μουρτζούκο Χρήστο παραχώρησε συνέντευξη η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου.

Σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έρευνας, το οποίο αγγίζει τα 100 χρόνια, το βιβλίο της κυρίας Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου αναδεικνύει τα πεπραγμένα, τις εξελίξεις και τις διεργασίες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στην Μακεδονία αλλά και την εκπαίδευση.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η κ Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, όπου μας αναδεικνύει όλα αυτά τα γεγονότα στο πέρασμα των χρόνων τα οποία συνέβαλαν και πραγματώθηκαν στον ελληνικό χώρο, όσον αφορά την εξέλιξη των αλλόγλωσσων στην Ελληνική επικράτεια αλλά και την εκπαίδευση αυτών.

Πάμε να δούμε τώρα πώς μας ανέλυσε η κυρία Σοφία Ηλιάδου-Τάχου τα ζητήματα της εποχής, ξεκινώντας από το 1870 και το πως συνέβαλε η εκπαίδευση στην διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας τον ξενόφωνων την εποχή εκείνη πληθυσμών, στο πλαίσιο του όλου Μακεδονικού ζητήματος.

Είναι η αρχή των Μακεδονικών αγώνων και εξηγεί το πως επηρέασε αυτά τα πρώτα χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο την εκπαίδευση αλλά και η Βουλγαρική εξαρχία.

Αναλύει το μοντέλο που υιοθετήθηκε στους πληθυσμούς για την εξελλήνισις αυτών, αλλά και το πώς επηρέασαν οι εξελίξεις του Μακεδονικού ζητήματος από τις πρωτοβουλίες οι οποίες αναλήφθηκαν.

Εξηγεί τον ρόλο των Βενιζελικών και των Βασιλικών στη διαμόρφωση του Εθνικού χαρακτήρα των αλλόγλωσσων, και το πώς επηρέασαν οι δύο πλευρές τους τοπικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας.

Δίνει επίσης έμφαση και στα μετά εμφυλιακά χρόνια και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και στο εκσυγχρονιστικό Αμερικανικό μοντέλο που υιοθετήθηκε στην εκπαίδευση στο πλαίσιο των συμμαχιών της χώρας με το ΝΑΤΟ και στην συμβολή του Μακεδονικού ζητήματος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, πατήστε το καμπανάκι στο κανάλι στο YouTube για να είστε ενήμεροι για ότι νέο ανεβαίνει στο κανάλι.

Η Σ. Ηλιάδου-Τάχου Καθηγήτριας Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

  • Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι Καθηγήτρια της Α/θμιας Νέας ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. “Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής”
  • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευση
  • Μέλος της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας για εκπαιδευτικά και αρχαιολογικά θέματα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi