Ιστορία Πολιτισμός

Η Θρυλική Ασπίδα του Αχιλλέα.

Στο κέντρο της ασπίδας βλέπουμε τον θεό Απόλλωνα στο άρμα του. Κατά μήκος της άκρης της ασπίδας βλέπουμε τα κύματα του πανέμορφου ωκεανού. Ενδιάμεσα βλέπουμε τον κόσμο των ανδρών να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες όπως: γάμος και χορός, γεωργία, θερισμός και πόλεμος.

Στο έπος του Ομήρου ποίημα « Ιλιάδα » υπάρχουν 134 στίχους αφιερωμένη στην ασπίδα του Αχιλλέα. Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Αχιλλέας έχασε την πανοπλία του αφού τη δάνεισε στον Πάτροκλο. Ο Πάτροκλος σκοτώνεται στη μάχη του Έκτορα και τα όπλα του λαμβάνονται ως λάφυρα. Τότε η μητέρα του Αχιλλέα, Θέτις, ζητά από τον θεό Ήφαιστο να φτιάξει νέα πανοπλία για τον γιο της. Η ασπίδα περιγράφεται ως παράδειγμα «έκφρασης» και έχει επηρεάσει πολλά ποιήματα που ήρθαν αργότερα, όπως η Ασπίδα του Ηρακλή, που αποδίδεται στον Ησίοδο.

Η εκπληκτική ασπίδα δημιουργήθηκε από ασημί επίχρυσο, ασήμι καλυμμένο με λεπτό στρώμα χρυσού. Η ασπίδα ολοκληρώθηκε το 1821 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συμπόσιο στέψης του Γεωργίου Δ’. Εμφανίστηκε πίσω από τον Βασιλιά ως σύμβολο δύναμης, ηρωισμού και μεγαλοπρέπειας.

Ο Όμηρος ανέφερε ζωηρά μια θρυλική ασπίδα που δημιούργησε για τον Αχιλλέα ο θεός Ήφαιστος στο 18ο βιβλίο της Ιλιάδας και κατέβηκε στη Γη από τη Θέτιδα (μητέρα του Αχιλλέα), μαζί με άλλες ειδικά σφυρηλατημένες πανοπλίες. Στο «Ισχυρό Ρεύμα του Ωκεανού», η ασπίδα λέγεται ότι ήταν ο καθρέφτης του κόσμου των θεών και των ανθρώπων.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi