Άρθρα Ρεπορτάζ

Η πρώτη απόφαση συνεπιμέλειας τέκνου χωρισμένων γονέων στην Ελλάδα.

Μία ιστορική απόφαση για το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα.

Η πρώτη υπόθεση πανελλαδικά οριστικής συνεπιμέλειας, ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για τον νομικό κόσμο όσο και για τους χωρισμένους.

Πιο συγκεκριμένα, εξεδώθη η  υπ’ αριθ. 160/2021 οριστική Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου κατά τις διατάξεις του Νέου Οικογενειακού Δικαίου.

Σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση, τελείται η ανάθεση της επιμέλειας των ανήλικων τέκνων των διαδίκων από κοινού σε αμφότερους τους γονείς, η εναλλασσόμενη διαμονή αυτών στις οικίες των γονέων και ο επιμερισμός των διατροφικών εξόδων αυτών. Σημειωτέον, γίνεται υπολογισμός των μηνιαίων εξόδων των τέκνων στα οποία ο πατέρας θα συμμετέχει ποσοστικά αντίστοιχα με τις ημέρες επικοινωνίας που έχει. Επιπλέον, συνυπολογίζονται οι ημέρες διαμονής των τέκνων με τον πατέρα τους και η απομείωση της συμμετοχής αυτού στις διατροφικές ανάγκες των τέκνων.

Η ως άνω Απόφαση αποτελεί μία πολύ σημαντική επιτυχία της Πατρινής δικηγορικής εταιρείας, η οποία συμβάλλει ενεργά στην διαμόρφωση της νέας νομολογιακής πρακτικής στη χώρα μας, αναφορικά με τα ζητήματα επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων. Ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο σε όλους εκείνους του γονείς οι οποίοι, αν και θα έπρεπε να έχουν λόγο στην ανατροφή των παιδιών τους, δυστυχώς λόγω του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου αδυνατούσαν να ασκήσουν εν τοις πράγμασι τα γονεϊκά τους καθήκοντα, τα δε τέκνα δέχονταν μονομερή επιρροή και δεν απολάμβαναν τα ευεργετήματα της από κοινού και εξίσου ανατροφής τους και από τους δύο γονείς.

Πλέον, ο κάθε γονέας έχει πλέον ρεαλιστικά την δυνατότητα να διεκδικήσει την αναγνώριση του δικαιώματος του, να συμβάλλει ενεργά στην ανατροφή του παιδιού του, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του.

Το δικαίωμα της επιμέλειας δεν είναι πλέον μονομερές. Ασκείται από κοινού και εξίσου, αφού έκαστος γονέας συμβάλλει διαφορετικά στην ανατροφή του παιδιού του και του χαρίζει στοιχεία μοναδικά και μη αναπληρούμενα από τον έτερο γονέα.»

Πραγματικά μία συγκλονιστική απόφαση σταθμός

Είναι μια ιστορική απόφαση, τομή στην ελληνική δικαιοσύνη. Η «συνεπιμελεια», με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον τέκνων, μετά από δικαστικούς αγώνες δεκαετιών δεν είναι πια μία θεωρητική έννοια, αλλά πλέον, πραγματικότητα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi