Κοινωνία Κόσμος

Ο Δρ Fauci είπε την Τρίτη ότι συνιστά να αποκληθεί οποιοδήποτε μη εμβολιασμένο άτομο από τις γιορτές των Χριστουγέννων

«Έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά σοβαρή κατάσταση τώρα που αν υπάρχει ένα μη εμβολιασμένο άτομο, θα έλεγα: «Λυπάμαι πολύ, αλλά όχι αυτή τη φορά. Ίσως μια άλλη φορά που όλα αυτά έχουν τελειώσει», είπε ο Fauci σε συνέντευξή του στο MSNBC το βράδυ της Τρίτης. 

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Omicron αντιπροσωπεύει πλέον το 73 τοις εκατό των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ και ωθεί την Ευρώπη στο χείλος του νέου lockdown, με την Ουαλία να είναι η τελευταία που ανακοινώνει σκληρούς νέους περιορισμούς που θα ξεκινήσουν την Boxing Day, μια βρετανική αργία που γιορτάζεται την επόμενη μέρα. Τα Χριστούγεννα. 

Η Νέα Υόρκη, η Τζόρτζια και το Τέξας βλέπουν όλες μεγάλες αυξήσεις στα νέα κρούσματα COVID, τα οποία έχουν αυξηθεί περισσότερο από 100 τοις εκατό τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε αυτές τις πολιτείες. 

Η Χαβάη οδηγεί τώρα το έθνος με καθημερινά νέα κρούσματα αύξηση 557 τοις εκατό τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακολουθούμενη από τη Φλόριντα με 371 τοις εκατό.

Το έθνος αυτή τη στιγμή σημειώνει κατά μέσο όρο 148.384 νέα κρούσματα καθημερινά την περασμένη εβδομάδα, αύξηση 23 τοις εκατό από πριν από δύο εβδομάδες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Omicron αυξήθηκαν κατά 19 τοις εκατό από μέρα σε μέρα, έως και 1.781 το πρωί της Τετάρτης από 1.485 την Τρίτη, αλλά αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το μικροσκοπικό κλάσμα των λοιμώξεων για τις οποίες αναλύεται η αλληλουχία του DNA. 

Οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί, με την Αμερική να έχει κατά μέσο όρο περίπου 1.300 θανάτους την ημέρα – ένας σταθερός αριθμός για την περασμένη εβδομάδα και ελαφρώς χαμηλότερος από δύο εβδομάδες πριν. Τα ενθαρρυντικά νέα δεδομένα από μια βρετανική μελέτη που διέρρευσε υποδηλώνουν ότι οι λοιμώξεις από το Omicron είναι λιγότερο σοβαρές από προηγούμενες παραλλαγές.

Την Τρίτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 172.072 νέα κρούσματα -μείωση από 253.954 τη Δευτέρα- και 2093 θανάτους σε μία μόνο ημέρα. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.513 θανάτους την προηγούμενη ημέρα. Από την έναρξη της πανδημίας, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 51,2 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 810.045 θανάτους. 

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη όπου τα κρούσματα συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 102% στην πολιτεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά συστήματα της Νέας Υόρκης είπε ότι η  αύξηση του Omicron δεν επιβαρύνει τις εγκαταστάσεις του – απλώς Το 2,1 τοις εκατό των ασθενών με COVID-19 νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία σε όλο το Empire State.

«Τα πάμε πολύ, πολύ καλά, πολύ διαχειρίσιμα. Δεν υπάρχει κρίση», είπε ο Μάικλ Ντόουλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Northwell Health, στον Τζον Μπέρμαν του CNN την Τρίτη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον 460 ασθενείς στα 23 νοσοκομεία του, που είναι λιγότερο από το 10 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητάς του. Αλλά την ίδια περίοδο πέρυσι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του COVID, το νοσοκομειακό σύστημα είδε σχεδόν 1.000 περιπτώσεις. Και κατά το πρώτο κύμα, είχε 3.500 ασθενείς με σοβαρές παρενέργειες από τον ιό.   

Εν τω μεταξύ, η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky φάνηκε να αντικρούει τον πρόεδρο Joe Biden επιμένοντας ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού ο Biden είπε την Τρίτη ότι «ο ιός Omicron εξαπλώθηκε ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι πίστευε κανείς».

«Το περιμέναμε αυτό, γιατί είδαμε ότι οι χρόνοι διπλασιασμού αυτού του ιού σε άλλες χώρες ήταν πολύ γρήγοροι και αυτό βλέπουμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», επέμεινε ο Walensky σε συνέντευξή του στο Today Show την Τετάρτη. 

Πιέζοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να εξασφαλίσει αρκετά κιτ δοκιμών στο σπίτι, καθώς οι Αμερικανοί αγωνίζονται να τα βρουν, ο Walensky επέμεινε ότι οι πόροι αφιερώνονταν στην ικανότητα δοκιμών αυξανόμενης τάσης. 

«Αυτό έγινε γρήγορα. Μάθαμε για το Omicron λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Η διοίκηση κάνει πολλά όσον αφορά τις δοκιμές και αναγνωρίζουμε ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», είπε.

Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα προκάλεσαν ένα κύμα αναταραχών, με τα πάρτι των διακοπών να ακυρώνονται, το NHL να ανέστειλε τους αγώνες μέχρι τα Χριστούγεννα και να αποσυρθεί από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η Fox να ακυρώσει την τηλεοπτική εκπομπή της Παραμονής Πρωτοχρονιάς από την Times Square.

Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί προχωρούν με τα σχέδια για τα Χριστούγεννα. Από την Πέμπτη, περισσότεροι από 12,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο, υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον περσινό αριθμό για την ίδια περίοδο και πλησιάζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τα δεδομένα ελέγχου της TSA. 

Νωρίτερα, ο Fauci είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να συντομεύσουν το παράθυρο απομόνωσης των 10 ημερών για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Η μείωση του χρονικού πλαισίου «συζητείται», ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, είπε ο Δρ Άντονι Φάουτσι την Τετάρτη, ώρες αφότου η Αγγλία μείωσε την καραντίνα της από 10 ημέρες σε επτά. 

«Εάν έχετε έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας που έχει μολυνθεί και χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα, δεν θέλετε να κρατήσετε αυτό το άτομο εκτός δουλειάς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν σας τρέχουν σε νοσοκομειακά κρεβάτια και χρειάζεστε προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης», Fauci είπε στο CNN στο New Day. 

Ο Walensky είπε στο CBS Mornings ότι θα υπάρξει ενημέρωση «σύντομα». «Εξετάζουμε ενεργά αυτά τα δεδομένα τώρα και κάνουμε κάποιες αναλύσεις μοντελοποίησης για να το αξιολογήσουμε», είπε.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi