Άρθρα Ρεπορτάζ

Ο ποιητής Παναγιώτης Τζαννετάτος στην e-enimerosi.

Μας μίλησε για την ενασχόληση του με την ποίηση, για το πώς ξεκίνησε, τι είναι αυτό που τον εμπνέει, τις ποιητικές συλλογές που έχει εκδώσει, αλλά και το πως δέχτηκε το στενό του περιβάλλον να ασχοληθεί με την ποίηση.

Θυμάσαι με ποιους ποιητές πρωτοήρθες σ’ επαφή ως αναγνώστης;

Το πρώτο βιβλίο ποίησης που αγόρασα ως αναγνώστες ήταν τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέχρι και σήμερα επιστρέφω συχνά στην ποίηση του. Πολλές στιγμές της ζωής μου εφάπτονται με τα λόγια του. Ο πλούτος που απέκτησες από το ταξίδι του στόχου και όταν φτάνεις εκεί καταλαβαίνεις πως ο στόχος ήταν ένα άδειο πουκάμισο και ο αληθινός στόχος είναι το ταξί κ.α. Έπειτα ακολούθησαν και άλλοι σπουδαίοι. Σολωμός, Σεφέρης, Ελύτης, Δημουλά.

Υπήρχαν στο περιβάλλον άλλοι νέοι με κοινό ενδιαφέρον για την ποίηση;

Όταν ήμουν στην εφηβεία όπου και ξεκίνησα να γράφω ποίηση δεν είχα κανέναν δίπλα μου να μοιραστώ όλα αυτά τα θέματα. Όχι πως δεν είχα φίλους ή οικογένεια, αλλά ήταν έξω από αυτό. Περνώντας τα χρόνια, βρήκα στο δρόμο μου συμπαραστάτες να κοινωνήσω τη σκέψη μου.

Η πρώτη σας επαφή με την ποίηση;

Ήταν κάπου στα εφηβικά μου χρόνια. Μάλλον έψαχνα διεξόδους και απαντήσεις σε θέματα ζωής. Τελικά δεν ξέρω αν βρήκα διέξοδο μέσα από την ποίηση, σίγουρα όμως δεν βρήκα απαντήσεις. Κατάλαβα πολύ νωρίς πως η ποίηση γεννά ερωτηματικά που πρέπει να απαντήσουν από τον αναγνώστη με εσωτερική δουλειά. Στην ποίηση έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Η ποίηση τελικά είναι ένα πνευματικό καταφύγιο.

Πως ασχοληθήκατε με την ποίηση;

Δεν ξέρω πως ξεκίνησα ούτε να διαβάζω ποίηση, ούτε πως ξεκίνησα να γράφω ποίηση. Είναι από αυτά τα πράγματα που φου τα στέλνει το πεπρωμένο και δεν έχεις άλλο δρόμο παρά αυτόν που σου δείχνει η ζωή. Δεν επιλέγεις να γράφεις ποίηση, απλά το κάνεις.

Από πού πηγάζει η έμπνευσή σας;

Από τα καθημερινά πράγματα που περιβάλλουν τον άνθρωπο. Η ποίηση είναι η οπτική γωνία του ποιητή στον κόσμο, οπότε οτιδήποτε μπορεί να ενεργοποίηση την σκέψη. Η έμπνευση είναι μια εξίσωση χρόνου (στιγμή), αισθήματος και λόγου.

Πόσες ποιητικές συλλογές έχετε γράψει;

Επίσημα έχω γράψει τρεις. Το 2015 κυκλοφόρησε “Η εποχή των ανθρώπων” Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Το 2018 ” Μικροί εσπερινοί ” Εκδηλώσεις Οδός Πανός και το 2021 ” Ο πλησιέστερος σταθμός ” Εκδηλώσεις Οδός Πανός.

Πώς πιστεύετε ότι η ποίηση βοηθάει τον κόσμο;

Η ποίηση βοηθάει το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλει. Έρχεσαι αντιμέτωπος με τα όρια του και οριοθέτησης τα ανθρώπινα σύνορα ξαναβρίσκοντας το ύψος του ανθρώπου. Όπως συμβαίνει σε κάθε ουσιαστική τέχνη. Η ποίηση δεν ψυχαγωγεί με την σημερινή έννοια της λέξης αλλά άγει την ψυχή και κατ επέκταση τον άνθρωπο ως σύνολο.

Έχουν μελοποιηθεί ποτέ ποιήματά σου;

Τα ποιήματα μου λόγω της δομής τους δεν προσφέρονται με ευκολία για μελοποίηση. Ωστόσο ένας εξαιρετικός μουσικός ο Γιώργος ο Αβραμίδης έντυσε με μουσική το ποίημα μου ” Τραυματισμένη πολιτεία”. Το ποίημα ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

Πώς βλέπει το στενό σου περιβάλλον την ιδιότητα του ποιητή;

Θέλω να ελπίζω με χαρά και σίγουρα με τεράστια υπομονή. Είχα την τύχη να υπάρξω σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που δεν μου απαγόρευσε ποτέ τίποτα. Τα όρια και τα μέτρα τα έβαζα πάντα εγώ. Με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την ηθική, όπως όμως την ορίζω εγώ και όχι η κοινωνία και οι άλλοι. Η υποκειμενικότητα των πάντων. Η τέχνη όπως και η ζωή θέλει ελευθερία για να ανθίσει και στα δυο τα μέτρα και τα όρια θα πρέπει να τα βάζουμε εμείς με σκοπό να αναδείξουμε το ύψος του ανθρώπου. Τώρα όσο αφορά τους φίλους μου, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου κ οριοθετούν το στενό περιβάλλον, έχω επιλέξει δύο- τρία άτομα που είμαστε σχεδόν από παιδιά μαζί και δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη και τον πνευματικό κόσμο. Αυτοί νομίζω πως με ανέχονται.

Και το στυλ της ποίησης σου;

Αυτά είναι φιλολογικά θέματα που δεν με απασχολούν. Η ποίηση είναι μια. Το θέμα δεν είναι να ακολουθήσεις ένα ρεύμα ή την τάση της εποχής αλλά να βρεις τον δικό σου δρόμο. Αυτό θέλει δουλειά και χρόνο.

Η ποίηση είναι η προσωπική αντίληψη του ποιητή ή της κοινωνίας που τον περιβάλει;

Όπως προείπα η ποίηση είναι η προσωπική ( αντίληψη) οπτική του εκάστοτε ποιητή για τα πράγματα που των περιβάλλουν στην κοινωνία που ζει.

Έχεις και το δικό σου κανάλι στο youtube

Ναι. Μέσα στην καραντίνα και σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που όλοι χάσαμε τα δεδομένα μας, είχα την ανάγκη να επικοινωνήσω την δουλειά μου ή για να ακριβολογώ να επικοινωνήσω μέσα από την δουλειά μου, με έναν εναλλακτικό τρόπο, έτσι δημιούργησα ένα κανάλι στο οποίο ηθοποιοί διαβάζουν ποιήματα μου.

Σ’ ευχαριστώ Παναγιώτη για αυτή τη συζήτηση.

Για το κανάλι στο youtube κάντε κλίκ εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi