Ιατρική Βιολογία

Ανακαλύφθηκε κρανίο «χωρίς χέρια» κρεατοφάγου δεινοσαύρου.

Παλαιοντολόγοι στην Αργεντινή ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο κρανίο δεινοσαύρου που ανήκε σε ένα «άοπλο», μικροσκοπικό σαρκοφάγο που έζησε πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Το νεοανακαλυφθέν είδος – που ονομάζεται Guemesia ochoai για τον στρατηγό Martín Miguel de Güemes, ήρωα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής – είναι μέλος των Abelisauridae, μιας κλάσης σαρκοφάγων που περιπλανιόταν στη σημερινή Νότια Αμερική, Αφρική και Ινδία κατά την εποχή των δεινοσαύρων.

Είναι πιθανό ο G. ochoai να είναι στενός συγγενής των προγόνων των αβελισαυριδών, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, το G. ochoai διαφέρει από τους συγγενείς του με αβελισαύριους με δύο βασικούς τρόπους: Δεν έχει κέρατα, και πιθανότατα έζησε στη σημερινή βόρεια Αργεντινή, όπου βρέθηκε το κρανίο του, πολύ μακριά από τα περισσότερα υπολείμματα αβελισαουρίδων στην Παταγονία, στη νότια Αργεντινή, υποδηλώνοντας ότι αυτή η ομάδα δεινοσαύρων θα μπορούσε να ζει σε διάφορα οικοσυστήματα. 

«Αυτός ο νέος δεινόσαυρος είναι αρκετά ασυνήθιστος για το είδος του», δήλωσε η Anjali Goswami, επικεφαλής ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, από την συγγραφέα της μελέτης. «Δείχνει ότι οι δεινόσαυροι που ζουν σε αυτή την περιοχή ήταν αρκετά διαφορετικοί από εκείνους σε άλλα μέρη της Αργεντινής, υποστηρίζοντας την ιδέα των ξεχωριστών επαρχιών στο Κρητιδικό της Νότιας Αμερικής».

Οι Abelisaurids πιθανότατα κυνηγούσαν τιτανόσαυρους με μακρύ λαιμό, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα δεδομένου ότι τα μικροσκοπικά τους χέρια ήταν υπολειμματικά και ουσιαστικά άχρηστα. Δεν ήταν οι μόνοι θηρόποδοι — ή δίποδοι, κυρίως κρεατοφάγοι δεινόσαυροι — με κοντά χέρια. Ο Tyrannosaurus rex έχει κοντά χέρια για το ανάστημά του, αν και τα χέρια του ήταν μακρύτερα από αυτά των αβελισαουρίδων και αδημοσίευτη έρευνα υποδηλώνει ότι ο βασιλιάς δεινόσαυρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μικρά του χέρια για να φέρει κοντά το θήραμα.

Με τέτοια αδύναμα χέρια, οι αβελισαυρίδες έπρεπε να αφαιρέσουν το θήραμα σχεδόν εξ ολοκλήρου με το κρανίο και τα τρομακτικά σαγόνια τους.

Όπως δείχνει αυτός ο σκελετός, ο Tyrannosaurus rex είχε αδύναμα χέρια.(εικόνα: JaysonPhotography μέσω Getty Images)

Το κρανίο είναι το μόνο που έχει απομείνει από αυτό το άτομο G. ochoai. Έτσι, αφού οι ερευνητές το αποκάλυψαν στον σχηματισμό Los Blanquitos κοντά στο Amblayo, άρχισαν να το μελετούν. Η ομάδα ανέλυσε την καλοδιατηρημένη εγκεφαλική θήκη του δεινοσαύρου ή την περιοχή όπου κάθισε ο εγκέφαλος. Όπως και άλλοι αβελισαυρίδες, η εγκεφαλική θήκη του G. ochoai ήταν μικρή, υποδεικνύοντας ότι είχε μικρό εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το κρανίο του είναι περίπου 70% μικρότερο από τους συγγενείς του αβελισαυρίδες, υποδηλώνοντας ότι αυτό το άτομο ήταν ανήλικο, αν και αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. 

Η ερευνητική ομάδα από Αργεντινούς και Βρετανούς επιστήμονες παρατήρησε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που ονομάζεται τρήμα, ή σειρές μικρών οπών στο μπροστινό μέρος του κρανίου. Αυτές οι τρύπες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον G. ochoai να κρυώσει όταν το ζώο άντλησε αίμα στο λεπτό δέρμα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, όπου θα μπορούσε να απελευθερώσει θερμότητα, είπαν οι ερευνητές.

Υπάρχουν ήδη 35 άλλα είδη αβελισαυρίδων που περιγράφονται από την Αργεντινή, αλλά σχεδόν όλα είναι από την Παταγονία. Η ανακάλυψη του G. ochoai και άλλων εξαιρετικών παλαιοειδών, όπως μια τεράστια χελώνα με κέλυφος μήκους 1 μέτρο, σε αυτή τη βόρεια περιοχή υποδηλώνουν ότι ήταν ένα μοναδικό μέρος του κόσμου κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερα δείγματα του G. ochoai και των συγγενών του, ώστε να μάθουν περισσότερα για τη ζωή στην αρχαία Αργεντινή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 10 Φεβρουαρίου στο Journal of Vertebrate Paleontology

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi