Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το διαστημόπλοιο Solar Orbiter καταγράφει τεράστια έκρηξη στον ήλιο (βίντεο)

Το διαστημόπλοιο Solar Orbiter έκανε μια παρατήρηση ορόσημο στο διάστημα καθώς κατέλαβε μια τεράστια ηλιακή έκρηξη.

Είναι το μεγαλύτερο τέτοιο γεγονός που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε μια μεμονωμένη εικόνα μαζί με τον πλήρη ηλιακό δίσκο και θα προσθέσει στην κοινή αποστολή NASA-Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας, ανέφεραν αξιωματούχοι της αποστολής σε δήλωση.

“Οι ηλιακές προεξοχές είναι μεγάλες δομές μπερδεμένων γραμμών μαγνητικού πεδίου που κρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του ήλιου, μερικές φορές παίρνοντας τη μορφή αψιδωτών βρόχων”, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Οι ηλιακές προεξοχές «συχνά συνδέονται με εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων», πρόσθεσε η ESA, μιλώντας για τις εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπει ο ήλιος κατά καιρούς. Εάν αυτές οι εκρήξεις κατευθύνονται προς τη Γη, κατά καιρούς παρεμποδίζουν τους δορυφόρους, τα ηλεκτροφόρα καλώδια και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Το Solar Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας κατέλαβε αυτή τη μεγάλη ηλιακή προεξοχή στις 15 Φεβρουαρίου 2022.(Εικόνα: ESA)

Το συμβάν που καταγράφηκε την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) είδε μια εξέχουσα θέση να εκτοξεύεται εκατομμύρια μίλια έξω στο διάστημα, με τη στεφανιαία μαζική εκτίναξη να μην κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας, σημείωσε η ESA. Απεικονίστηκε από το Extreme Ultraviolet Imager στο Solar Orbiter.

«Άλλα διαστημικά τηλεσκόπια όπως ο δορυφόρος ESA/NASA SOHO [Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο] βλέπουν συχνά την ηλιακή δραστηριότητα όπως αυτή, αλλά είτε πιο κοντά στον ήλιο είτε πιο έξω μέσω ενός αποκρυφιστή, που εμποδίζει τη λάμψη του ηλιακού δίσκου για να καταστεί δυνατή η λεπτομερής απεικόνιση του ίδιου του κορωνοϊού», ανέφερε η ESA. 

«Έτσι, η εξέχουσα θέση που παρατηρήθηκε από το Solar Orbiter είναι το μεγαλύτερο γεγονός του είδους του που έχει καταγραφεί σε ένα ενιαίο οπτικό πεδίο μαζί με τον ηλιακό δίσκο, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για να δούμε πώς συμβάντα σαν αυτά συνδέονται με τον ηλιακό δίσκο για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα, το SOHO μπορεί να παρέχει συμπληρωματικές όψεις σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις», πρόσθεσε η ESA.

Η επόμενη κοντινή προσέγγιση του Ήλιου από το Solar Orbiter θα είναι στις 26 Μαρτίου, περνώντας σε απόσταση 0,3 φορές από την απόσταση ήλιου-Γης (50 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Έτσι, ο ήλιος θα φαίνεται πολύ μεγαλύτερος σε εικόνες που λαμβάνονται σε λίγες εβδομάδες, ανέφερε η ESA.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi