Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Τρεις γαλαξίες διαλύονται σε μια εκπληκτική νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο Hubble.

Τρεις μακρινοί γαλαξίες, περνώντας μέσα από το σύμπαν, συγκρούονται σε μια εκπληκτική νέα εικόνα που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

Αυτή η κοσμική συντριβή είναι γνωστή ως τριπλή συγχώνευση γαλαξιών, όταν τρεις γαλαξίες πλησιάζουν αργά ο ένας τον άλλον και διαλύονται ο ένας τον άλλον με τις ανταγωνιστικές βαρυτικές τους δυνάμεις. Συγχωνεύσεις όπως αυτές είναι κοινές σε όλο το σύμπαν και όλοι οι μεγάλοι γαλαξίες – συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, του Γαλαξία – οφείλουν το μέγεθός τους σε βίαιες συγχωνεύσεις όπως αυτή.

Όσο χαοτικές κι αν φαίνονται, οι συγχωνεύσεις σαν αυτές αφορούν περισσότερο τη δημιουργία παρά την καταστροφή. Καθώς το αέριο από τους τρεις γειτονικούς γαλαξίες συγκρούεται και συμπυκνώνεται, μια απέραντη θάλασσα υλικού από την οποία θα αναδυθούν νέα αστέρια συγκεντρώνεται στο κέντρο του πρόσφατα ενοποιημένου γαλαξία.

Τα υπάρχοντα αστέρια, εν τω μεταξύ, θα επιβιώσουν από τη συντριβή ως επί το πλείστον αλώβητα. Ενώ η βαρυτική διελκυστίνδα μεταξύ των τριών γαλαξιών θα παραμορφώσει τα τροχιακά μονοπάτια πολλών υπαρχόντων άστρων, υπάρχει τόσος χώρος μεταξύ αυτών των αστεριών που σχετικά λίγα από αυτά είναι πιθανό να συγκρουστούν.

Το σμήνος γαλαξιών που φαίνεται παραπάνω ονομάζεται IC 2431, που βρίσκεται περίπου 681 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Καρκίνου, σύμφωνα με τη NASA. Οι αστρονόμοι εντόπισαν τη συγχώνευση χάρη σε ένα επιστημονικό έργο πολιτών που ονομάζεται Galaxy Zoo, το οποίο κάλεσε περισσότερους από 100.000 εθελοντές να ταξινομήσουν εικόνες 900.000 γαλαξιών που καταγράφηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble που δεν εξετάστηκαν ποτέ διεξοδικά. Το έργο crowdsourced ολοκλήρωσε σε 175 ημέρες αυτό που θα χρειάζονταν χρόνια για να επιτύχουν οι αστρονόμοι, σύμφωνα με τη NASA, και η πρωτοβουλία έχει ήδη οδηγήσει σε μια σειρά από περίεργες και συναρπαστικές ανακαλύψεις, όπως αυτή.

Η μελέτη των γαλαξιακών συγχωνεύσεων μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν και το μέλλον του Γαλαξία μας. Ο Milky Way πιστεύεται ότι έχει καταβροχθίσει περισσότερους από δώδεκα γαλαξίες τα τελευταία 12 δισεκατομμύρια χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά ονομαζόμενης συγχώνευσης λουκάνικων Gaia.

Εν τω μεταξύ, ο γαλαξίας μας φαίνεται σε καλό δρόμο για να συνδυαστεί με τον κοντινό γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Η συγχώνευση θα αλλάξει εντελώς τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Γη, αλλά πιθανότατα θα αφήσει το ηλιακό σύστημα άθικτο, σύμφωνα με τη NASA.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi