Ιστορία Πολιτισμός

Πως ήταν η ζωή για τις γυναίκες στην Αρχαία Σπάρτη.

Όταν διαβάζετε για τους ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα, σχεδόν πάντα αφορά τους άντρες. Οι σπουδαίοι άντρες που ανέπτυξαν τη μελέτη της φιλοσοφίας και εκείνους που πολέμησαν πολέμους. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα είχαν επίσης πλούσιες ζωές, αλλά το πώς έζησαν αυτές οι ζωές εξαρτιόταν από το πού ήταν. Οι γυναίκες στη Σπάρτη, για παράδειγμα, είχαν πολλές ελευθερίες που δεν είχαν ποτέ οι αντίστοιχες τους στην Αθήνα.

Η Σπάρτη είναι γνωστή για τη στρατιωτική της ικανότητα. Η ταινία 300 δεν ήταν ψέματα όταν απεικόνιζε τους Σπαρτιάτες ως στρατιώτες υψηλής εκπαίδευσης. Ενώ οι γυναίκες δεν ήταν μέλη του στρατού, κατείχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στη σπαρτιατική κοινωνία, σύμφωνα με τον Atlas Obscura . Τα ιστορικά αρχεία είναι αραιά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Σπαρτιάτες ενθαρρύνθηκαν επίσης να είναι σωματικά κατάλληλες, όχι για μάχη, αλλά επειδή η δύναμη ήταν αρετή στη Σπάρτη. Η ιστορία γράφει επίσης ότι οι αθλητικοί διαγωνισμοί που κέρδισαν έκαναν τις γυναίκες πιο ελκυστικές και εξασφάλισαν ότι θα έδιναν ισχυρούς Σπαρτιάτες για μάχη.

Η βασική διαφορά μεταξύ των Σπαρτιάτων γυναικών και εκείνων σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο, είναι η σχετική ελευθερία και εκπαίδευση. Στη Σπάρτη, οι γυναίκες έμαθαν ποίηση, μουσική και τέχνη, δήλωσε ο Atlas Obscura . Δεν ασχολήθηκαν λιγότερο με τις οικιακές δουλειές ( κυρίως επειδή είχαν σκλάβους ). Οι Σπαρτιάτικες γυναίκες είχαν επίσης γη, μια σπανιότητα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα, εξηγεί η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ιστορίας .

ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΙΣΟΙ

Ειδώλιο της Αρχαίας Σπαρτιάτικης γυναίκας
Η ελευθερία των Σπαρτιατών γυναικών, ωστόσο, δεν σήμαινε ότι ήταν ίσες με τους Σπαρτιάτες άνδρες. Ενώ η εκπαίδευση και η φυσική τους υγεία ήταν σημαντικές, οι Σπαρτιάτες εξακολουθούσαν να αποτιμούνται κυρίως για την ικανότητά τους να γεννούν παιδιά, ή όπως το θέτει η Αρχαία Ιστορία της Εγκυκλοπαίδειας , ως babymakers. Γιορτάστηκαν οι άνδρες που πατρεύουν πολλά παιδιά.

Οι γυναίκες, αν και μπορούν να κατέχουν γη, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευσή τους για να έχουν καριέρα. Δεν είχαν φωνή στην κυβέρνηση. Όμως, οι Σπαρτιάτες άνδρες σεβάστηκαν τις απόψεις τους. Τους επετράπη να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να είναι ειλικρινείς. Οι γυναίκες δεν ήταν απόλυτα ίσες με τους άνδρες στη Σπάρτη, αλλά τουλάχιστον είχαν πολύ περισσότερη ελευθερία να είναι οι ίδιες.

Η ιστορία σημειώνει ότι η Σπάρτη άρχισε να πέφτει μετά την ήττα της στα χέρια των Θηβαίων στη Μάχη της Λευκτράς. Πολλοί στην αρχαία Ελλάδα απέδωσαν ακόμη και την παρακμή της σπαρτιατικής κοινωνίας στη μεταχείριση των γυναικών, δήλωσε η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ιστορίας . Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Σπάρτη ήταν ένα μέρος μπροστά από την εποχή του. Ήταν μια κοινωνία που εκτιμούσε τη θέση των γυναικών στον κόσμο και αυτό που μπορούν να προσφέρουν. Δεν υποβιβάστηκαν στο περιθώριο και αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σίγουρα, οι αθηναϊκές γυναίκες ζήλευαν ένα μικρό μέρος αυτού.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi