Ειδήσεις και Νέα

Οι τιμές των καυσίμων ξεπερνούν ήδη τα δύο ευρώ το λίτρο.

Στην αντλία, το ένα ρεκόρ τιμής ακολουθεί το επόμενο. Και ξαφνικά το ντίζελ είναι εξίσου ακριβό με τη βενζίνη. Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτή την τάση.

Η «πιο ακριβή μέρα όλων των εποχών» στην αντλία. Τη Δευτέρα, η μέση ημερήσια τιμή της βενζίνης ήταν 2,008 ευρώ το λίτρο, με το πετρέλαιο κίνησης στα 2,032 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, ένα φορτίο δεξαμενής είναι περισσότερο από ένα τέταρτο ακριβότερο σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Και δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την εξέλιξη – αντίθετα: ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Πολύ περισσότερο αν αποφασιζόταν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θέλουν να συζητήσουν αυτές τις μέρες οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Επειδή ο πιο σημαντικός παράγοντας τιμών στην αντλία είναι η τιμή του πετρελαίου – και η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το δέκα τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ένα φαινόμενο που είναι πιθανό να αφήσει πολλούς αυτοκινητιστές σε απορία: Ξαφνικά το ντίζελ είναι σχεδόν τόσο ακριβό όσο η βενζίνη. Στην πραγματικότητα, χάρη στις φορολογικές ελαφρύνσεις, τα καύσιμα είναι πάντα φθηνότερα από την Super ή το E10.

Επειδή όμως η Γερμανία μειώνει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι καταναλωτές πρέπει τώρα να σκάψουν βαθύτερα τις τσέπες τους για το ντίζελ. «Η βιομηχανία ορυκτελαίων στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει μείωση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων ορυκτελαίων, κυρίως ντίζελ».

Ο κύριος λόγος για τις «δραματικές εξελίξεις των τιμών» των τελευταίων ημερών είναι, αφενός, «η προσδοκία ότι οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου». Από την άλλη πλευρά, έχει ήδη υπάρξει μια ηθικά υποκινούμενη «πρόβλεψη πιθανής δυτικής πολιτικής κυρώσεων από αγοραστές πετρελαίου». «Ανεξάρτητα από το τι είναι νομικά δυνατό ή όχι, οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου αντιμετώπισαν πρόσφατα δυσκολίες να βρουν αγοραστές».

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο είναι πρόσφατα ιδιαίτερα έντονη σε μια διεθνή σύγκριση. Περισσότερο από το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου που αγοράστηκε στη χώρα αυτή προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι.

Εάν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εξαλειφθούν πλήρως, οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να ανέβουν ακόμη περισσότερο – και μαζί με αυτές τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi