Πολιτική

Το ράλι της τιμής του πετρελαίου επιβαρύνει τις αεροπορικές εταιρείες: πόσο ακριβές θα είναι οι πτήσεις στο μέλλον;

Η τάση φαίνεται ξεκάθαρη: οι διευθυντές αεροπορίας συμφωνούν ότι οι πτήσεις γίνονται πιο ακριβές.

 

Ο οικονομικός διευθυντής της Lufthansa, Remco Steenbergen, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση των τιμών των εισιτηρίων. Ο Ed Bastian, Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Airlines από τις ΗΠΑ, αναμένει επίσης ότι οι πτήσεις θα γίνουν έως και δέκα τοις εκατό ακριβότερες λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Ακόμη και ο Eddie Wilson, επικεφαλής της φθηνής μάρκας Ryanair, υποθέτει ότι τα εισιτήρια θα είναι πιο ακριβά.

Τα γεγονότα δεν επιτρέπουν κανένα άλλο συμπέρασμα. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο λογαριασμός καυσίμων είναι συνήθως το δεύτερο μεγαλύτερο στοιχείο κόστους για μια αεροπορική εταιρεία. Μεσοπρόθεσμα, θα υπάρχουν επίσης αυστηρότεροι κανονισμοί για το κλίμα, όπως η προσθήκη σημαντικά ακριβότερης συνθετικής κηροζίνης. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πιθανό να αυξηθούν κατά μέσο όρο.

Αλλά τα καλά νέα για τους επιβάτες: σε αντίθεση με τα πρατήρια καυσίμων, πιθανότατα δεν θα υπάρξει σοκ τιμής. «Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα αυξηθούν μόνο με κάποια καθυστέρηση», λέει ο Gerald Wissel της Airborne Consulting, μιας εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στην αεροπορία. «Το καλοκαίρι οι επιβάτες μάλλον δεν θα νιώσουν τίποτα εδώ, αλλά ίσως το φθινόπωρο».

Ο Stefan Schulte, επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης αεροδρομίου Fraport, έκανε πρόσφατα τον ακόλουθο υπολογισμό: έως και 50 ευρώ επιπλέον θα μπορούσαν να οφείλονται σε διαδρομές μικρών αποστάσεων και έως και 150 ευρώ επιπλέον σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Ακόμη και αυτά τα διαχειρίσιμα πρόσθετα κόστη δεν είναι βέβαια. Επειδή οι αυξήσεις τιμών είναι δύσκολο να επιβληθούν στις αερομεταφορές. Όπως σε όλους τους κλάδους, η αρχή της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει για τα αεροπορικά εισιτήρια. Αλλά ο σύμβουλος Wissel περιορίζει: «Υπάρχουν επί του παρόντος ορισμένες μεταβλητές που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν».

Οι αεροπορικές εταιρείες βάζουν πολλές προσφορές στην αγορά

Πρώτα από την πλευρά της προσφοράς: Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν σιγά-σιγά ξανά τη χωρητικότητά τους. Ταυτόχρονα, η επιθυμία για ταξίδια είναι μεγάλη μετά από δύο χρόνια περιορισμού. Η προσφορά και η ζήτηση θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να εξισορροπήσουν η μία την άλλη. Αλλά στην αεροπορία, οι αεροπορικές εταιρείες ενδιαφέρονται πάντα να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες των άλλων και να κερδίσουν μερίδιο αγοράς βραχυπρόθεσμα. Όποιος είναι ο νούμερο ένα ή δύο σε ένα αεροδρόμιο μπορεί να καθορίσει τις τιμές. Ακόμη και ο νικητής της τρίτης θέσης πρέπει να υποκύψει στις επιταγές των τιμών του.

Ιδίως οι πάροχοι χαμηλού κόστους, όπως η ουγγρική Wizz Air ή η ιρλανδική Ryanair, δήλωσαν επομένως ότι θα επεκτείνουν μαζικά τις προσφορές τους τους επόμενους μήνες, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πέρα ​​από το επίπεδο πριν από την κρίση. Ο επικεφαλής της Ryanair Holdings, Michael O’Leary, εξήγησε τη στρατηγική στο τέλος του περασμένου έτους μόνο εάν η ζήτηση ήταν φθηνή.

«Οι οικονομικές εταιρείες όπως η Ryanair θα συνεχίσουν να προσπαθούν να προσφέρουν φθηνούς ναύλους. Και μπορούν να το κάνουν καλύτερα από τις καθιερωμένες αεροπορικές εταιρείες», λέει ο σύμβουλος Wissel. «Επειδή πετούν σύγχρονα και πολύ αποτελεσματικά αεροσκάφη. Επηρεάζονται λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές κηροζίνης».

Αυτή η στρατηγική τροφοδοτείται επίσης από το συνηθισμένο επιχειρηματικό μοντέλο στις αερομεταφορές, το να πρέπει να πληρώνετε για εισιτήρια αμέσως κατά την κράτηση, όχι μόνο κατά την επιβίβαση στην πτήση. Αυτό δελεάζει τις αεροπορικές εταιρείες να φέρουν μεγάλη χωρητικότητα στην αγορά. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές για τους ισολογισμούς τους, οι οποίοι είναι προβληματικοί λόγω της πανδημίας.

Για τη Lufthansa, η οποία είναι πραγματικά ισχυρή στη γερμανική εγχώρια αγορά, αυτό σημαίνει λιγότερη ελευθερία στην τιμολόγηση – ακόμα κι αν η διοίκηση δεν συμμετέχει στους ριζοσπαστικούς πολέμους τιμών ορισμένων αντιπάλων. Η εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τον ανταγωνισμό και θα κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Το “Hansa” έχει κάποια περιθώρια όσον αφορά τις τιμές, επειδή οι υψηλές τιμές των καυσίμων δεν γίνονται ακόμη πλήρως αισθητές από αυτό. Για το τρέχον έτος, η διοίκηση έχει περιορίσει την τιμή του πετρελαίου για το 63% των αναγκών της μέσω αντιστάθμισης κινδύνου, στα 74 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στο τρέχον επίπεδο για πάρα πολύ καιρό, θα είναι επίσης ακριβό για τον μεγαλύτερο όμιλο αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης. Το επόμενο έτος, μόνο το 25 τοις εκατό της υπολογιζόμενης απαίτησης είναι εξασφαλισμένο ως προς την τιμή.

Κανείς δεν μπορεί επί του παρόντος να προβλέψει πόσο καιρό θα παραμείνει ακριβή η κηροζίνη. «Η περαιτέρω εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος», λέει ο σύμβουλος Wissel. Εάν υπάρξει ειρήνευση, το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο πόλεμος τροφοδοτεί την ανασφάλεια μεταξύ των επιβατών

Η πρόσφατη ισχυρή αύξηση στις κρατήσεις πτήσεων θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει. Επειδή ο πόλεμος τροφοδότησε μια εξέλιξη που δεν υπήρχε για πολύ καιρό: οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. «Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο πληθωρισμός. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί των πελατών συρρικνώνονται. Τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα είναι πιθανό να επηρεαστούν πρώτα», λέει ο Wissel.

Το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση οι πιθανοί πελάτες αερομεταφορών. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μεταβείτε από τη Lufthansa στη Ryanair. Ωστόσο: «Εδώ, προγράμματα αφοσίωσης πελατών όπως τα Miles και More θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια ισχυρή μετανάστευση», πιστεύει ο σύμβουλος Wissel. Επιπλέον, είναι περισσότερο οι ομάδες πελατών χαμηλότερου εισοδήματος που χρησιμοποιούν παρόχους χαμηλού κόστους για τα ταξίδια τους. Εάν τώρα μπορούν να αντέξουν οικονομικά λιγότερα ταξίδια, θα έπληττε ιδιαίτερα τη Ryanair.

Η ανάρρωση κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών είναι επίσης σε κίνδυνο. «Πολλές προβλέψεις είναι ασταθείς λόγω του πολέμου. Ήρθε η ώρα να αποθηκεύσετε ξανά. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει εταιρείες όπως η Lufthansa», προειδοποιεί η Wissel.

Οι άνθρωποι αλλάζουν την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά λόγω του πολέμου, αν και όχι δραματικά μέχρι στιγμής. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της παγκόσμιας ένωσης αεροπορικών εταιρειών IATA. Την εβδομάδα που αρχίζει στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες κρατήσεις μειώθηκαν κατά 8%. Στην Ευρώπη, το μείον ήταν ακόμη και 14 τοις εκατό.

Επομένως, υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για ένα σενάριο: οι διευθυντές αεροπορικών εταιρειών υπολογίζουν ότι η επιχείρησή τους θα ανακάμψει επιτέλους μετά από περισσότερα από δύο χρόνια της πανδημίας και επεκτείνουν σημαντικά τη γκάμα τους. Ωστόσο, οι δυνητικοί πελάτες είναι πιο προσεκτικοί από το αναμενόμενο λόγω της επιβάρυνσης. Η προκύπτουσα υπερπροσφορά θα επέτρεπε στις αεροπορικές εταιρείες να πιέσουν υψηλότερες τιμές εισιτηρίων μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Η εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά θα δει μεγάλα άλματα τιμών να επιτρέπεις.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi