Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο ήλιος έκανε άλλη μια έκρηξη και οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές.

Το Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψε άλλη μια ηλιακή έκλαμψη που εκτοξεύτηκε από την ίδια υπερδραστήρια ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε διακοπές ραδιοφώνου και εκπληκτικές εμφανίσεις σέλας στη Γη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το διαστημόπλοιο, το οποίο παρακολουθεί το μητρικό άστρο της Γης από 36.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, κατέλαβε τη φωτοβολίδα, που ταξινομήθηκε ως μέσο ισχύος τύπου M, την Πέμπτη (31 Μαρτίου).

Το Solar Dynamics Observatory απεικονίζει ολόκληρο τον δίσκο του ήλιου σε μια σειρά από μήκη κύματος κάθε δέκα δευτερόλεπτα, παρέχοντας εικόνες με ανάλυση 10 φορές από αυτή της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, σύμφωνα με τη NASA. Αυτή η έγχρωμη εικόνα δείχνει συγκεκριμένα τη λάμψη στο ακραίο υπεριώδες τμήμα του φάσματος που τονίζει την υψηλή θερμοκρασία του.

Μια έκλαμψη κατηγορίας M είναι μια αρκετά ισχυρή έκλαμψη, μια ξαφνική απελευθέρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον ήλιο που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) κατέταξε τη φωτοβολίδα της Πέμπτης ως M9.6, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν πολύ μακριά από το να γίνει ο ισχυρότερος τύπος, X-class. Η έκρηξη προκάλεσε μέτριο μπλακ άουτ του ραδιοφώνου καθώς έπληξε τη Γη, ανέφερε η NOAA στη δήλωση.

Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να διαταράξουν τις ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας καθώς οι ακτίνες Χ και η ακραία υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν ιονίζουν το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης, την ιονόσφαιρα. Η ιονόσφαιρα εκτείνεται από 48 χιλιόμετρα έως965 χλμ πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη και περιλαμβάνει τα εξωτερικά ατμοσφαιρικά στρώματα: την εξώσφαιρα, τη θερμόσφαιρα και μέρη της μεσόσφαιρας.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας, τα οποία μεταδίδουν σήματα επικοινωνίας σε μεγάλες αποστάσεις, αναπηδούν σωματίδια στην ανώτερη ιονόσφαιρα πίσω στη Γη. Αλλά όταν μια ηλιακή έκλαμψη φορτίζει την κατώτερη ιονόσφαιρα, τα ραδιοκύματα χάνουν ενέργεια καθώς περνούν, η ατμόσφαιρα υποβαθμίζεται ή ακόμα και τα απορροφά.

Ένα μέτριο μπλακ άουτ μπορεί να διακόψει τις επικοινωνίες για δεκάδες λεπτά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός ο τύπος συσκότισης επηρεάζει κυρίως τις αεροπορικές και θαλάσσιες επικοινωνίες, αλλά και τους ραδιοερασιτέχνες και τους σταθμούς εκπομπής βραχέων κυμάτων. Ο ιονισμός μπορεί επίσης να διακόψει τη μετάδοση σημάτων από δορυφόρους πλοήγησης, όπως το δίκτυο GPS των ΗΠΑ.

Το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA κατέγραψε αυτήν την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης — όπως φαίνεται στη φωτεινή λάμψη στο επάνω δεξιό τμήμα της εικόνας — στις 31 Μαρτίου 2022. (εικόνα: NASA)

Η «μαγνητικά πολύπλοκη» ηλιακή κηλίδα, που ονομάζεται 2975, που γέννησε την τελευταία έκλαμψη έχει εκτοξευθεί περίπου 20 ηλιακές εκλάμψεις την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας έκλαμψης κατηγορίας Χ που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο την Τετάρτη (30 Μαρτίου).

Μερικές από αυτές τις εκλάμψεις συνοδεύτηκαν από στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), οι οποίες είναι αποβολές μαγνητισμένου πλάσματος από την ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου, το στέμμα. Τα CME ταξιδεύουν πολύ πιο αργά από τις εκλάμψεις και συνήθως φτάνουν στη Γη μέσα σε λίγες μέρες από τη δημιουργία τους. Όταν φτάσει ένα CME, μπορεί να διαταράξει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, πυροδοτώντας όμορφες εικόνες σέλας.

Το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη νωρίς το πρωί, οι παρατηρητές ουρανού ανέφεραν εκπληκτικά σέλας σε όλο τον Καναδά, στα βόρεια τμήματα των ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το Met Office, ένα άλλο CME, αυτό που σχετίζεται με τη φλόγα X-class της Τετάρτης, πρόκειται να χτυπήσει τη Γη το Σάββατο (2 Απριλίου) και πιθανότατα θα δώσει άλλη ώθηση στα πολικά φώτα (σέλας). Επειδή το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι το ασθενέστερο πάνω από τις πολικές περιοχές, το φορτισμένο ηλιακό πλάσμα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα σε αυτές τις περιοχές. Η αλληλεπίδραση των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων με τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Γης έχει ως αποτέλεσμα τα λαμπερά θεάματα (σέλας). Όσο ισχυρότερο είναι το CME, τόσο πιο μακριά από τους πόλους μπορούν να παρατηρηθούν τα σέλας.

Οι συνθήκες θέασης Aurora είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθετες εκλάμψεις κατηγορίας M είναι πιθανές, καθώς η ηλιακή κηλίδα 2975 δεν δείχνει ακόμη σημάδια εξαφάνισης, είπε το Met Office.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi