Διατροφή υγεία

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;

Ίσως τα γονίδιά σας να ευθύνονται για το πρόβλημα!

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι γνωστό ότι η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τις διαταραχές ψυχικής υγείας. Παρόλα αυτά, αρκετοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ακόμα και αν έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό τους. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Exeter και χρησιμοποίησε στοιχεία από περίπου 90.000 άτομα που φορούσαν συσκευές παρακολούθησης, οι οποίες ανέλυαν τη δραστηριότητά τους για διάστημα επτά ημερών. Διαπίστωσαν 47 συνδέσεις μεταξύ των γονιδίων μας και της ποιότητας του ύπνου μας (πόσο συχνά και πότε κοιμόμαστε). Πιο συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι μία παραλλαγή του γονιδίου PDE11A επηρεάζει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

«Αυτή η μελέτη εντοπίζει τις γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τον ύπνο και θα προσφέρει νέα στοιχεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Samuel Jones από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

Σε κάθε περίπτωση, με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας: Κρατήστε το κινητό μακριά από την κρεβατοκάμαρα, διότι το έντονο φως της οθόνης θα επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό σας, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης αρκετές ώρες πριν κοιμηθείτε και περιορίστε τη ζάχαρη που θα σας χαρίσει επιπλέον ενέργεια που θα σας δυσκολέψει να χαλαρώστε.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: mindandbodygreen.com

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi