Ειδήσεις και Νέα

Η Δανία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ χαρακτηρίζοντας λάθος το λευκό τυρί ως «φέτα»

Φέτα: Η σήμανση λευκού τυριού της Δανίας καταρρέει ενόψει της νομοθεσίας της ΕΕ ΠΟΠ

 

Η Δανία παραβίασε το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζοντας λάθος το λευκό τυρί ως «φέτα», δήλωσε ανώτατος δικαστικός σύμβουλος.

Οι δανικές αρχές κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν τους κανόνες του μπλοκ αποτυγχάνοντας να εμποδίσουν τις τοπικές γαλακτοκομικές εταιρείες να εξάγουν το λεγόμενο τυρί «φέτα» σε χώρες εκτός ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι η φέτα, που παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς εδώ και 6.000 χρόνια.

Και ένας σύμβουλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε ότι η Δανία είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις της βάσει του δικαίου της ΕΕ.

“Η φέτα καταχωρήθηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002”, δήλωσε την Πέμπτη η γενική εισαγγελέας Tamara Ćapeta.

Έκτοτε, η ονομασία «φέτα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τυρί που προέρχονται από την καθορισμένη γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα και πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές προϊόντος».

Η ΕΕ διαχωρίζεται με τη Δανία

Ωστόσο, ο δικαστικός σύμβουλος της ΕΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Δανία παραβίασε σκόπιμα το “καθήκον της πιστής συνεργασίας” της ΕΕ.

Η γνωμοδότηση έρχεται τρία χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, μήνυσε το δανικό κράτος για το θέμα.

Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο πρόκειται να εκδώσει τελική απόφαση για την καταγγελία τους επόμενους μήνες και είναι πιθανό να στηρίξει τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi