Κοινωνία Κόσμος

Ο Μακρόν πρέπει να παλέψει τώρα.

Κανείς δεν πρέπει να είναι πολύ σίγουρος για αυτό. Η δεξιά λαϊκίστρια μπορεί να αντλήσει από μια ακόμη μεγαλύτερη δεξαμενή απογοητευμένων ψηφοφόρων. Η Ευρώπη πρέπει να φοβάται.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι πλέον μια μονομαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να μην παρακάμψουμε την επαναλαμβανόμενη επιτυχία της ανελεύθερης δεξιάς λαϊκίστριας και να υποθέσουμε ότι το 2017 θα επαναληφθεί. Εκείνη την εποχή τα πράγματα πήγαιναν καλά, στον δεύτερο γύρο «μόνο» κάθε τρίτος Γάλλος ψήφισε τη Λεπέν.

Εκτός όμως από τα δύο ονόματα που θα μπουν στα ψηφοδέλτια σε δύο εβδομάδες, σχεδόν όλα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά. Το 2017, ο Μακρόν ήταν ο ίδιος ένας αουτσάιντερ, ένας άνθρωπος της αλλαγής, ένας φάρος ελπίδας για πολλούς Γάλλους που κουράστηκαν από την πολιτική τάξη και τα κυρίαρχα κόμματα. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μόλυνε ιδιαίτερα τους νέους Γάλλους με τον ενθουσιασμό του για την Ευρώπη και τον απτόητο φιλελευθερισμό του.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit poll

Αυτή τη φορά, από την άλλη, ο Μακρόν, ως υφιστάμενος, είναι ο ίδιος «το κατεστημένο». Έχει πολλά να δείξει για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. στην «Ευρώπη» δεν έφτασε όσο ήλπιζε, ως συμφιλιωτής των «δύο Φράνσις» απέτυχε. Σίγουρα δεν κατάφερε, όπως είχε υποσχεθεί το 2017, να διώξει την τάση των Γάλλων να αναζητούν τη σωτηρία τους σε ακραία πάρτι.

Ο Έρικ Ζεμούρ ολοκλήρωσε την αποστολή της Λεπέν

Αντιθέτως. Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν μπορούσε ακόμη να υπολογίζει στο 26 τοις εκατό των ψήφων που είχαν κερδίσει τα πάλαι ποτέ μεγάλα σοσιαλιστικά και δεξιά κόμματα στον πρώτο γύρο, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κυριακής, το μερίδιό τους στις ψήφους ήταν μικρό. περισσότερο από επτά τοις εκατό. Η Λεπέν είναι πιο πιθανό από τον Μακρόν να ελπίζει στις ψήφους του αριστερού λαϊκιστή και αντιπάλου της ΕΕ Ζαν-Λικ Μελανσόν, που είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Ο Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος πριν από μήνες φαινόταν να κόβει την ανάσα της Λεπέν από τα δεξιά, τελικά αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος βοηθός της: εμφανιζόμενος ακόμη πιο ριζοσπαστικός από εκείνη, ολοκλήρωσε το «Project De-deviling» που είχε δώσει η Λεπέν στο κόμμα του πατέρα της πριν από 15 χρόνια. Μετά τη νίκη των δύο τρίτων του Μακρόν πριν από πέντε χρόνια, είχε ήδη ξεκαθαρίσει το όνομα του κόμματος -το πολεμικό “μέτωπο” έγινε δεσμευτική “συνέλευση”- και είχε αφαιρέσει το σχέδιο εξόδου από την ΕΕ από το πρόγραμμα. Τώρα μπορούσε να εμφανιστεί σχεδόν κρατικοδίαιτη, ενώ ο ανταγωνιστής της Zemmour έγινε πρωτοσέλιδο με γκάφες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi