Ιστορία Πολιτισμός

Η ιστορία των Ποντίων στην αρχαιότητα σε ντοκιμαντέρ (video)

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φάρος Ιστορίας» όμως συνεχίζει αυτό το δύσκολο εγχείρημα με το δεύτερο από τα οκτώ επεισόδια της σειράς.

Σε αυτό το επεισόδιο, που γίνεται από το σύλλογο «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλεται στο Ioanian Channel, βλέπουμε τη ιστορία του Πόντου από αρχαίων χρόνων.

Ξεκινάμε με ένα ετυμολογικό ταξίδι στον Πόντο, μαθαίνοντας ότι στον Όμηρο, η λέξη Πόντος σημαίνει ανοιχτή θάλασσα. Ο Πόντος έχει σημαντική θέση στην αρχαία μυθολογία, αφού αποτελούσε και μυθική «φιγούρα».

Ο Πόντος είναι παρόν σε πολλές ιστορίες της μυθολογίaς, από τον Προμηθέα έως τις Αμαζόνες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Αργοναυτική Εκστρατεία, καθώς αποτέλεσε το δεύτερο ταξίδι της μυθολογίας προς τον Πόντο. Τότε ήταν και η πρώτη οργανωμένη εκστρατεία των Ελλήνων προς την ανατολή.

Την ιστορία του Πόντου ακολουθεί ο Τρωικός πόλεμος, αλλά και το ερώτημα «Γιατί αποίκησαν οι Έλληνες;».

Οι απαντήσεις φυσικά δίνονται μέσα στο ντοκιμαντέρ, αλλά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα εδάφη του Πόντου ήταν από τότε επιλογή των Ελλήνων για να στήσουν τις αποικίες τους. Η Ηράκλεια ήταν η πρώτη αποικία που ιδρύθηκε.

Κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων, οι αποικίες στον Πόντο αν και ήταν κάτω από περσική ηγεμονία, διατηρούσαν την αυτονομία τους.

Η ιστορία μας σε αυτό το επεισόδιο κλείνει με τους Ρωμαίους και τη δυναστεία των Μιθριδατών. Η συνέχεια των Ποντίων, όμως, θα συνεχιστεί στο επόμενο επεισόδιο της σειράς.

Δείτε εδώ το δεύτερο επεισόδιο της σειράς:

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi