Διατροφή υγεία

Συνταγή για αφράτο πασχαλινό τσουρέκι με ίνες.

Παραδοσιακό αρωματικό τσουρέκι με μαχλέπι.

Η παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα

Ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να φτιάξετε τσουρέκι, με αυτή τη συνταγή θα το πετύχετε με την πρώτη σας προσπάθεια! Αυτή η συνταγή για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι με “ίνες” θα γίνει η αγαπημένη σας. Αφράτο, μαλακό, μυρωδάτο με χρυσαφένια κρούστα και απίστευτη “κορδονάτη” υφή. Το πασχαλινό τσουρέκι έχει γεμάτη και πλούσια γεύση, χάρη σε δύο αρωματικά που χρησιμοποιούμε σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή, τη μαστίχα και το μαχλέπι, που του δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Μόλις μπει στο φούρνο, τα γλυκά, έντονα αρώματα αυτών των δύο αρωματικών μπαχαρικών πλημμυρίζουν το σπίτι, ξυπνώντας αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Η φρεσκοτριμμένη μαστίχα, ένα αρωματικό μπαχαρικό από τη Χίο, και το αρωματικό μαχλέπι, που παράγεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς, είναι βασικά συστατικά για αυτή την συνταγή και χαρίζουν στο τσουρέκι μας την ξεχωριστή και χαρακτηριστική γεύση του. (Μπορείτε να αγοράσετε μαχλέπι και μαστίχα στα σουπερ-μαρκετ στο τομέα των μπαχαρικών). Παραδοσιακά, το τσουρέκι φτιάχνεται το Πάσχα και οι τρεις πλεξούδες του συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ωστόσο, είναι ένα αρκετά δημοφιλές γλύκισμα όλο το χρόνο, ως μέρος του πρωινού, σνακ ή ως συνοδευτικό με τον καφέ ή το τσάι.

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι με “ίνες” – Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο τσουρέκι!

Είναι κοινό μυστικό πως το σπιτικό τσουρέκι δυσκολεύει ακόμα και έμπειρους μάγειρες για την παρασκευή του. Όμως η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από την κατά γράμμα εκτέλεση μιας δοκιμασμένης συνταγής. Γι’αυτό λοιπόν σας παραθέτω αυτή την αναλυτική συνταγή για να φτιάξετε ένα πετυχημένο πασχαλινό τσουρέκι με ίνες από τη πρώτη σας κιόλας προσπάθεια! (Δείτε και τις φωτογραφίες της προετοιμασίας παρακάτω.)

Για να είναι το πασχαλινό σας τσουρέκι πετυχημένο θα πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό. Γι’αυτό είναι σημαντικό να φουσκώσει καλά η ζύμη, που σημαίνει ότι οι σωστές θερμοκρασίες είναι το κλειδί της επιτυχίας. Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσετε να φτιάχνετε το τσουρέκι, και χλιαρά όταν αρχίσετε να ετοιμάζετε το μείγμα, διαφορετικά δεν θα φουσκώσει η ζύμη σας. Δώστε χρόνο στη ζύμη να φουσκώσει και το τσουρέκι σας θα σας ανταμείψει με το πόσο αέρινα αφράτο θα γίνει. Σε αυτή την συνταγή, χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκι, που δίνει ελαστικότητα στη ζύμη και διατηρεί το σχήμα της αφού ψηθεί. Αφού έχουμε φτιάξει το μείγμα μας, η ζύμη είναι ακόμα λίγο κολλώδης και το πιο συχνό λάθος που κάνουν όσοι δεν έχουν ξαναπροσπαθήσει να φτιάξουν τσουρέκι είναι ότι προσθέτουν περισσότερο αλεύρι, με αποτέλεσμα το τσουρέκι να μην γίνει αφράτο. Προσθέστε παραπάνω αλεύρι από όσο λέει η συνταγή, μόνο εάν η ζύμη σας κολλάει αρκετά, αφού την έχετε δουλέψει για 15 λεπτά. Μπορείτε να περιχύστε το πασχαλινό σας τσουρέκι με σιρόπι για να γίνει πιο ζουμερό και να διακοσμήστε με φιλέ αμυγδάλου. Καλή απόλαυση!

Συστατικά

    • 135 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 135 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • 4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 870 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
    • 21 γρ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
    • 100 γρ. χλιαρό νερό
    • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • 3 γρ. μαστίχα
    • 4 γρ. μαχλέπι
    • 1 αυγό και 1 κ.σ. νερό, για το γλασάρισμα
    • φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
  • For the syrup
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
Οδηγίες
  1. Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι, προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, μια πρέζα ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατέψτε. Τυλίξτε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει φυσαλίδες. Προσέξτε το νερό σας να είναι χλιαρό και όχι καυτό, για να μη σκοτώσει τη μαγιά, ούτε κρύο γιατί θα πάρει πάρα πολύ ώρα να φουσκώσει το τσουρέκι. Το νερό θα πρέπει να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το δαχτυλό σας, οπότε τσεκάρετέ το βάζοντας μέσα το δάχτυλό σας. Αν δεν νιώθετε διαφορά στη θερμοκρασία τότε είναι στη σωστή θερμοκρασία.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα γουδί ή ένα μούλτι για να χτυπήσετε τη μαστίχα και το μαχλέπι μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη κι αφήστε στην άκρη. (Αυτά τα δύο αρωματικά θα δώσουν στο πασχαλινό τσουρέκι τη χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμα. Όμως προσέξτε μη βάλετε περισσότερη μαστίχα, απ’όση λέει η συνταγή γιατί θα πικρίσει το τσουρέκι.)
  3. Προσθέστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. Βάλτε σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Το μείγμα θα πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του δαχτύλου σας για να μή σκοτώσει τη μαγιά. Αν είναι πιο ζεστό αφήστε το λίγα λεπτά στην άκρη να κρυώσει.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά και ανακατάψτε καλά με ένα σύρμα. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Προσθέστε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη χτυπημένη μαστίχα και μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών-μαγιάς από το βήμα 4. Χτυπήστε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ενώνονται. Στη συνέχεια χτυπήστε σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει τα τοιχώματα του μίξερ. Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης, όπως στις φωτογραφίες παρακάτω. (Προσέξτε να μην προσθέσετε περισσότερο αλέυρι από αυτό που λέει αυτή η συνταγή για τσουρέκι, καθώς η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή και όχι σφιχτή.)
  6. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί τουλάχιστον (περίπου 2-3 ώρες). Αν το περιβάλλον είναι κρύο, προθερμάνετε τον φούρνο στους 30C, σβήστε τον και βάλτε μέσα το μπολ.
  7. Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, ξεφουσκώστε τη απαλά με τα χέρια σας και κόψτε σε 6 ίσες μερίδες. Θα φτιάξουμε δύο πασχαλινά τσουρέκια με τρεις πλεξούδες το κάθε ένα, οπότε θα χρειαστούμε 6 λωρίδες συνολικά. Πάρτε μια μερίδα από τη ζύμη σας και ρολλάρετέ τη λίγο με τα χέρια σας. Πιάστε τη λωρίδα από τις δύο άκρες με τα χέρια σας και τινάξτε τη πάνω κάτω για ανοίξει, σχηματίζοντας ένα χοντρό σκονί, όπως στις φωτογραφίες. Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει τα πασχαλινά τσουρέκια να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική ινώδη υφή τους. Ανοίξτε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέξτε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Μεταφέρετέ το σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να φτιάξετε το δεύτερο τσουρέκι. Αφήστε τα τσουρέκια σας να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιατουν σε μέγεθος, όπως στις φωτογραφίες.
  8. Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέστε ένα αυγό και 1 κ.σ. νερό και χτύπηστε το με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλλείψτε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσετε, διακοσμήστε με φιλέ αμυγδάλου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και είναι φουσκωτά.
  9. Για να γίνουν πιο ζουμερά τα τσουρέκια σας μπορείτε να τα γλασάρετε με λίγο σιρόπι. Λίγο πριν βγάλετε τα τσουρέκια από το φούρνο ετοιμάστε το σιρόπι σας. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό, φέρτε σε βρασμό και αφήστε να βρασει για 2-3 λεπτά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη βγάλτε το σιρόπι από τη φωτιά και περιχύστε με μια κουτάλα το σιρόπι σιγά σιγά πάνω από τα ζεστά τσουρέκια.
  10. Αφήστε τα πασχαλινά τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τυλίξτε τα καλά με πλαστική μεμβράνη. Διατηρήστε τα 5-7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό Πάσχα!
Φωτογραφίες συνταγης:
google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi