Ιστορία Πολιτισμός

Η ιστορία των Ποντίων: Από τη ρωμαϊκή εποχή στον 19ο αιώνα (video)

Η ιστορία του Πόντου συνεχίζεται για ακόμη μία εβδομάδα μέσα από το ντοκιμαντέρ «Φάρος Ιστορίας», που έχει δημιουργηθεί από το σύλλογο «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλεται στο Ioanian Channel.
Όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο επεισόδιο, η ιστορία των Ποντίων είναι μεγάλη και ξεκινάει από αρχαίων χρόνων και ένα μόνο επεισόδιο λοιπόν δεν θα έφτανε να την καλύψει αφού μόλις που κάλυψε το διάστημα έως τη ρωμαϊκή εποχή.

Τώρα συνεχίζουμε από την Ρωμαιοκρατία. Αν και υπό ρωμαϊκή διοίκηση, οι Έλληνες του Πόντου δεν έχασαν τα στοιχεία τους, δηλαδή τη γλώσσα, τον πολιτισμό, αλλά και τη θρησκεία τους. Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό είχε η Τραπεζούντα που αυτοδιοικούνταν και προόδευε.

Ο εμπορικός της ρόλος από τότε δεν μπορεί να παραλειφθεί.

Ο χριστιανισμός ήρθε στον Πόντο από τους Αποστόλους Ανδρέα και Πέτρο και από τον 3ο αιώνα άρχισε να συνυπάρχει με τον ελληνισμό, επιτρέποντας στους Έλληνες να κρατήσουν στοιχεία του πολιτισμού τους.

Η Παναγία Σουμελά αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες του Πόντου.

Φυσικά ο Πόντος είχε πολύ σημαντική θέση στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Όταν η Αυτοκρατορία κινδύνευε από τους Σελτζούκους Τούρκους, οι κάτοικοι του Πόντου βοήθησαν σημαντικά στην προστασία της.

Όπως γνωρίζουμε, όμως η αυτοκρατορία έπεσε τελικά στα χέρια των Οθωμανών. Ο Πόντος από την αρχή προσπάθησε για την ανεξαρτησία του, αν και οι προσπάθειες ήταν γενναίες, ήταν τελικά αποτυχημένες.

Όσον αφορά τις ομοιότητες Πόντου και Κρήτης υπάρχει και για αυτό ιστορική εξήγηση, καθώς πολλοί Πόντιοι είχαν μετοικήσει εκεί. Το γιατί μπορείτε να το μάθετε στο ντοκιμαντέρ.

Η ιστορία μας σήμερα τελειώνει στο 19ο αιώνα, αλλά το ντοκιμαντέρ θα τη συνεχίσει στο τέταρτο επεισόδιο.

Δείτε εδώ το τρίτο επεισόδιο της σειράς:

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας