Διατροφή υγεία

Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε εάν η πίεση ανεβαίνει απότομα.

Τα όρια της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης διαρκώς μεταβάλλονται, με τάση να ελαττώνονται συνεχώς. Σήμερα, μάλιστα, οι πιο «αυστηροί» υπερτασιολόγοι συνιστούν η αρτηριακή πίεση να μην υπερβαίνει το όριο των 120/80mmHg, δηλαδή, η συστολική πίεση (μεγάλη) να μην ξεπερνά τα 120mmHg και η διαστολική (μικρή) να μην υπερβαίνει τα 80mmHg. Στον προβληματισμό για τα όρια της πίεσης έρχεται να προστεθεί, τώρα, άλλη μία παράμετρος: η ταχύτητα αύξησης της πίεσης…

«Συχνά πιστεύουμε ότι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. Η άποψη αυτή καλλιεργήθηκε για πολλές δεκαετίες, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ηλίας Τσούγκος.

Η ταχύτητα αύξησης της πίεσης

«Η αιφνίδια, απότομη αύξηση της πίεσης κατά κανόνα δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Αντίθετα, εάν κάποιος παρουσιάζει σταθερά υψηλή πίεση χωρίς να παίρνει αντιυπερτασικά φάρμακα, θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες του λόγω της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, στενεύουν ή διατείνονται. Το αποτέλεσμα είναι δημιουργία στενώσεων στα εγκεφαλικά αγγεία. Στις περιπτώσεις αυτές που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένη καταστροφή του τοιχώματος των αρτηριών μία περαιτέρω απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της αρτηρίας ή στη θρόμβωσή της, άρα και στο εγκεφαλικό επεισόδιο».

Πότε πρέπει να μας ανησυχεί η απότομη αύξηση της πίεσης

Ο κ. Τσούγκος εξηγεί ότι στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή εάν υπάρχει είναι απόλυτα ρυθμισμένη με αντιυπερτασικά φάρμακα, τότε η απότομη αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί βλάβες. Και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά διακυμαίνεται αναλόγως της δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Κατά τη σωματική άσκηση, την κίνηση, τη συγκίνηση και το στρες, η πίεση ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει μέχρι και 180/100mmHg και αυτό θεωρείται φυσιολογική ανταπόκριση της πίεσης αναλόγως των αναγκών του οργανισμού, ενώ αντιθέτως, κατά την ανάπαυση ή το βαθύ ύπνο ελαττώνεται. Έτσι, μόνο εάν κατά τη σωματική άσκηση αυξηθεί η αρτηριακή πίεση και παραμείνει υψηλή πέραν των 10 λεπτών μετά το τέλος της άσκησης, θεωρείται παθολογική».

Μεγαλύτερη προσοχή στην πίεση που ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά

Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Τσούγκος, η μεμονωμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της εργασίας, του στρες ή της κόπωσης σε ανθρώπους με φυσιολογική πίεση ηρεμίας δεν εγκυμονεί κινδύνους, ενώ, αντίθετα, η σταθερά αυξημένη πίεση (>150/100mmHg) δημιουργεί το υπόστρωμα για την εμφάνιση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi