Διατροφή υγεία

Πώς να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας με τρόφιμα.

Η φιλοσοφία του να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας με υγιεινά τρόφιμα ξεκίνησε στην Ιαπωνία την δεκαετία του 90.

Την δεκαετία εκείνη το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού συνεχώς αυξανόταν και οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνειδητοποίησαν την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες υγείας. Τότε διατυπώθηκε για πρώτη φορά η ιδέα να παράγουν τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα τα οποία θα προάγουν την υγεία και θα μειώνουν τον κίνδυνο ασθένειας, τα λεγόμενα λειτουργικά τρόφιμα.

Στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει όμως θεσπιστεί επίσημα κάποιος ορισμός για τα λειτουργικά τρόφιμα παρά το γεγονός ότι έχουν προταθεί αρκετοί ορισμοί μέσα στα χρόνια από διάφορους επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς.

Σε τι διαφέρουν λοιπόν τα λειτουργικά τρόφιμα από τα άλλα τρόφιμα;

Λειτουργικά θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για κατανάλωση στο πλαίσιο καθημερινής ισορροπημένης διατροφής και τα οποία περιέχουν βιολογικά ενεργά συστατικά που δυνητικά ενισχύουν την υγεία και ίσως να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων. Σίγουρα όμως με την ευεργετική τους δράση προσφέρουν πολλά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα λειτουργικά συστατικά επισημαίνονται στην συσκευασίας των τροφίμων με τη χρήση ιδιαίτερων ισχυρισμών που αφορούν την διατροφική τους αξία ή και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές βιταμίνες είναι ευαίσθητες σε ορισμένες συνθήκες κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Σημασία λοιπόν έχει όχι αρχική περιεκτικότητα σε λειτουργικά συστατικά, αλλά η τελική ποσότητα τους που μένει διαθέσιμη για απορρόφηση από τον οργανισμό.

Οι βασικότεροι παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν την περιεκτικότητα των βιταμινών είναι:  το άλεσμα των δημητριακών, η έκθεση στο φως ή τον αέρα, η διάχυση στο νερό, οι υψηλές θερμοκρασίες και αντίστοιχα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα λειτουργικά τρόφιμα, που προάγουν την υγεία;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ψωμί του τοστ Plus το οποίο είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και φολικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένας οργανισμός για να είναι υγιής.

Γενικότερα οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να αναπληρωθούν, είτε με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, είτε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Επίσης πλέον μπορεί να επιτευχθεί και μέσω ειδικά σχεδιασμένων λειτουργικών τροφίμων, που περιέχουν όλα τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά, όπως το ψωμί του τοστ Plus.

Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι τα λειτουργικά τρόφιμα δεν είναι τα μόνα που μας παρέχουν βιταμίνες. Η υγεία και η ευημερία μας, μπορεί να επιτευχθεί μονάχα στα πλαίσια μίας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής και ενός φυσικού και δραστήριου τρόπου ζωής.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi