Διατροφή υγεία

Η επικίνδυνη στιγμή που η ανεβασμένη πίεση αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την καρδιά

Η παρατεταμένη αύξηση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και η καθυστέρηση στην επαναφορά τους σε φυσιολογικά επίπεδα μετά μπορεί να αποτελεί σοβαρό σημάδι κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας που αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

«Οι αλλαγές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική άσκηση παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εκδήλωση κάποιας πάθησης στο μέλλον», αναφέρει η ερευνήτρια Vanessa Xanthakis, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιου της Βοστώνης.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, όπως επίσης και τον χρόνο που χρειάζεται ώστε η υψηλή αρτηριακή πίεση να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους που είχαν εγγραφεί σε μια μεγάλη μελέτη καρδιακής υγείας στην Αμερική.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη, το 1/4 αυτών ήταν παχύσαρκοι και το 1/3 είχαν υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης. Όλοι εξετάστηκαν για αλλαγές στην αρτηριακή τους πίεση όσο έτρεχαν σε σχεδόν μέγιστο επίπεδο σε διάδρομο για τρία λεπτά.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης λήφθηκαν στο μέσο περίπου της διάρκειας άσκησης, ενώ ο ρυθμός κατά τον οποίο η αρτηριακή πίεση επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα καταγράφηκε στο τέλος, όταν και έκατσαν να ξεκουραστούν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης εντός 12 ετών μετά τη μελέτη, ενώ η καθυστέρηση στην επαναφορά της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης μετά την άσκηση σχετίστηκε, επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η Δρ. Xanthakis τονίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους σε τυχόν αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά από σωματική άσκηση και βέβαια να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής (που θα περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση» για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi