Διατροφή υγεία

Postbiotics ή μεταβιοτικά: εσείς γνωρίζετε τι είναι;

Όπως πιθανόν να θυμάστε, είχαμε μιλήσει παλιότερα για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Να που τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ακόμα ένα βιοτικό όρο, ο οποίος είναι τα μεταβιοτικά ή αλλιώς στα αγγλικά postbiotics… Όπως προδίδει και το όνομά του (βιοτικά) είναι και αυτός ένας όρος που φυσικά έχει σχέση με τους άλλους δύο (προβιοτικά, πρεβιοτικά) και που όλοι μαζί συμβάλλουν στην ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος και στην προαγωγή της υγείας.

Παρ’ όλο που είναι απαραίτητο να γίνει παραπάνω έρευνα για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος σχετίζεται με διάφορες ασθένειες και ένας παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό είναι η διατροφή μας. Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά, τα συμβιωτικά και τα μεταβιοτικά ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα και έχουν άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό. Πάμε όμως να εξηγήσουμε λίγο παραπάνω τον ρόλο του κάθε βιοτικού;

Προβιοτικά: Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν δίνονται σε σωστές ποσότητες μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ατόμου-ξενιστή. Πιο συχνά συναντάμε τις ονομασίες Lactobacillus και Bifidobacterium, που είναι βακτήρια του γαλακτικού οξέος και τα οποία θεωρούνται γενικότερα ασφαλή. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία δεδομένων για τα διαφορετικά προβιοτικά στελέχη και φυσικά υπάρχουν και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το στέλεχος που μπορεί να εξετάζεται κάθε φορά. Στην περίπτωση που χρειάζεται να πάρετε κάποιο προβιοτικό σε μορφή συμπληρώματος, καλό είναι να ρωτήσετε πρώτα κάποιον ειδικό. Κατά τ’ άλλα, τα προβιοτικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και στη σύνθεση διαφορών θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι βιταμίνες. Υπάρχουν ακόμη κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία αλλεργιών ή ασθενειών του αναπνευστικού ή του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, χρειάζεται και περαιτέρω έρευνα. Κάποιες από τις τροφές που τα βρίσκουμε είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και το τουρσί.

Πρεβιοτικά: Είναι μια μορφή ινών που μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηριών που έχουν οφέλη στην υγεία του ατόμου-ξενιστή. Οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες, τα φυτοχημικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κάποιοι τύποι φυτικών ινών και πολλοί ολιγοσακχαρίτες έχουν τέτοιες πρεβιοτικές δράσεις. Τα πρεβιοτικά έχουν θετικές επιδράσεις στα μωρά, στα νήπια, στους έφηβους, στους ενήλικες και στους ηλικιωμένους και κάποιες από αυτές τις επιδράσεις είναι η βελτίωση της γαστρεντερικής λειτουργίας, η αύξηση της απορρόφηση μετάλλων, η ρύθμιση του μεταβολισμού και η μείωση των λοιμώξεων του εντέρου. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα. Κάποιες από τις τροφές που παίρνουμε πρεβιοτικά είναι τα όσπρια, το σκόρδο, οι μπανάνες και η βρόμη.

Συμβιωτικά: Αφορούν και τους δύο παραπάνω όρους και φαίνεται πως ο συνδυασμός αυτών έχει ευεργετικά οφέλη για το άτομο-ξενιστή, βοηθώντας στην επιβίωση και των πολλαπλασιασμό των ζωντανών ωφέλιμων μικροοργανισμών της εντερικής χλωρίδας και στη ρύθμιση της σύνθεσης του μικροβιώματος. Κάποιες από τις θετικές επιδράσεις των συμβιωτικών στους ενήλικες φαίνεται να υπάρχουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα, τη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα και τη μείωση κινδύνου εμφάνισης σηψαιμίας μετά από γαστρεντερική επέμβαση.

Πάμε να δούμε και τον πιο καινούργιο όρο; Τα μεταβιοτικά είναι βιοδραστικές ενώσεις, αποτέλεσμα της διαδικασίας της ζύμωσης που παράγονται από τους μικροοργανισμούς των τροφίμων. Μάλιστα, μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα συστατικά όπως είναι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, οι λειτουργικές πρωτεΐνες και οι εξω-κυτταρικοί πολυσακχαρίτες. Φαίνεται πως τα μεταβιοτικά έχουν ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις και πως βοηθάνε στην ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως είναι οι κολικοί που παρουσιάζουν συνήθως τα βρέφη και η ατοπική δερματίτιδα στους ενήλικες. Σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του ατόμου-ξενιστή και να αυξήσουν την ισχύ και τη διάρκεια ζωής των ενεργών μικροοργανισμών. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι μπορούν να συμβάλλουν και στη βιομηχανία τροφίμων βοηθώντας στην απλοποίηση των συσκευασιών ή σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι συνθήκες διατήρησης, παραγωγής και αποθήκευσης των τροφιμών. Άλλα οφέλη που φαίνεται να έχουν αφορούν τη θεραπεία ασθενειών. Τα βρίσκουμε στις τροφές που έχουν προβιοτικά, για παράδειγμα κεφίρ, γιαούρτι, ξινολάχανο και θα αρχίσουμε να ακούμε ακόμα περισσότερο για αυτά στο μέλλον καθώς βγαίνουν και στη μορφή συμπληρώματος.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το μικροβίωμα του καθενός ποικίλει μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών και από άνθρωπο σε άνθρωπο, και καλό είναι όλοι μας να φροντίζουμε την υγεία του εντέρου μας. Από εκεί και πέρα τα προβιοτικά, πρεβιοτικά, συμβιωτικά και μεταβιοτικά φαίνεται πως συμβάλλουν θετικά στην υγεία του εντέρου και καλό είναι να καταναλώνουμε τις τροφές που τα περιέχουν.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi