Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αστεροειδής τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το Empire Stateέρχεται προς τη Γη στις 27 Μαΐου.

Ένας τεράστιος αστεροειδής τέσσερις φορές το μέγεθος του Empire State Building θα πλησιάσει πολύ κοντά τη Γη στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA.

Μην φοβάστε: ο αστεροειδής, που ονομάζεται 7335 (1989 JA), θα περάσει τον πλανήτη μας κατά περίπου 4 εκατομμύρια χιλιόμετρα – ή σχεδόν 10 φορές τη μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Ωστόσο, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του διαστημικού βράχου 1,8 χλμ. σε διάμετρο και της σχετικά κοντινής απόστασης από τη Γη, η NASA έχει ταξινομήσει τον αστεροειδή ως “δυνητικά επικίνδυνο”, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στον πλανήτη μας αν βρεθεί σε τροχιά και ο βράχος προσκρούει στη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, ο 7335 (1989 JA) είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα πλησιάσει από κοντά τη Γη φέτος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής ταξιδεύει με περίπου 76.000 χλμ./ώρα ή 20 φορές πιο γρήγορα από μια σφαίρα με ταχύτητα. Ο βράχος δεν θα κάνει άλλη μια κοντινή πτήση παρά μόνο στις 23 Ιουνίου 2055, όταν θα περάσει ακόμη πιο μακριά, ή περίπου 70 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Αυτός ο αστεροειδής είναι ένα από τα περισσότερα από 29.000 αντικείμενα κοντά στη Γη (NEO) που η NASA παρακολουθεί κάθε χρόνο. Τα NEO αναφέρονται σε οποιοδήποτε αστρονομικό αντικείμενο που διέρχεται περίπου 48 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης, σύμφωνα με τη NASA. Η πλειοψηφία αυτών των αντικειμένων είναι εξαιρετικά μικρά. Το 7335 (1989 JA) είναι μεγαλύτερο από το 99% περίπου των NEO που ακολουθεί η NASA.

Ο 7335 (1989 JA) ταιριάζει επίσης σε μια κατηγορία αστεροειδών που ονομάζεται Apollo-class — η οποία αναφέρεται σε αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο ενώ διασχίζουν περιοδικά την τροχιά της Γης. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν περίπου 15.000 τέτοιους αστεροειδείς. Η NASA παρακολουθεί στενά NEO όπως αυτό και πρόσφατα ξεκίνησε μια αποστολή για να ελέγξει εάν δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς θα μπορούσαν κάποια μέρα να εκτραπούν από μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Τον Νοέμβριο του 2021, η NASA εκτόξευσε ένα διαστημόπλοιο που ονομάζεται Double Asteroid Redirection Test (DART), το οποίο θα συγκρουστεί μετωπικά στον αστεροειδή Dimorphos πλάτους 160 μέτρα το φθινόπωρο του 2022. Η σύγκρουση δεν θα καταστρέψει τον αστεροειδή, αλλά μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την τροχιακή διαδρομή του βράχου.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi