Ιστορία Πολιτισμός

Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε από τον τυπογραφείο το 1476 ήταν το Grammatica Graeca.

Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε από τον τυπογραφείο το 1476 ήταν το Grammatica Graeca του μελετητή και υποστηρικτή Κωνσταντίνου Λασκάρη για την αναβίωση της ελληνικής μάθησης κατά την Αναγέννηση. Διορίστηκε δάσκαλος της Ιππόλυτας, κόρης του Φραντσέσκο Σορμπά, δούκα του Μιλάνου.

Ο Λάσκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1434, μορφωμένος από τον Ιωάννη Αργυρόπουλο. Μετά το 1453, έφυγε στη Ρόδο και έπειτα στο Μιλάνο μέχρι το 1465, δίδαξε στη Ρώμη και στη Νάπολη και τελικά εγκαταστάθηκε στη Μεσσήνη μέχρι το θάνατό του το 1501. Η γραμματική του δημοσιεύθηκε 90 φορές (το τελευταίο το 2007).

Μέχρι το 1500, περίπου 80 ελληνικά βιβλία έχουν εκδοθεί στη Βενετία. Εκδότες  ήταν οι Ιταλοί, Giuliani & Pinelli. Οι Έλληνες εκδότες που ανέλαβαν ήταν οι Νικόλαος Γλυκής (1619-1693) και ο Νικόλαος Σάρος (+1697) από τα Ιωάννινα, τα τυπογραφεία τους παρήγαγαν 106 & 212 βιβλία, αντίστοιχα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας