Κοινωνία Κόσμος

Η Μέρκελ κάνει λόγο για «βάρβαρο πόλεμο»

Στην πρώτη δημόσια ομιλία της μετά από περίπου έξι μήνες, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως «βάρβαρο πόλεμο».

Ως καγκελάριος εκτός υπηρεσίας, δεν θέλει να κάνει καμία εκτίμηση από το περιθώριο, δήλωσε η Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο. Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδότησε υπερβολικά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η αλληλεγγύη μου πηγαίνει στην Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία, και στην υποστήριξη του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα», είπε η Μέρκελ.

Υποστηρίζει όλες τις σχετικές προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της G7 και του ΟΗΕ «για να σταματήσει αυτός ο βάρβαρος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας». Μετά από μήνες δημόσιας επιφυλακτικότητας, η Μέρκελ έδωσε την εγκωμιαστική ομιλία ενώπιον περισσότερων από 200 προσκεκλημένων, όταν το μακροχρόνιο αφεντικό της DGB, Ράινερ Χόφμαν, είπε αντίο. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν πολλοί σύντροφοι του Χόφμαν από την πολιτική και τα συνδικάτα. Το πόσο εκτεταμένες θα ήταν οι συνέπειες του πολέμου, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σοβαρά, είπε η Μέρκελ. Ωστόσο, θα ήταν σημαντικές, ειδικά για τους Ουκρανούς.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού. «Η Μπούτσα είναι εκπρόσωπος αυτής της φρίκης», είπε, αναφερόμενη στους πυροβολισμούς στην πόλη δυτικά του Κιέβου. Η Μέρκελ τονίζει την υποστήριξη πολλών γειτονικών χωρών. Μια μικρή αλλά μεγάλη αχτίδα ελπίδας «σε αυτή την απέραντη θλίψη» είναι η τεράστια υποστήριξη προς τους Ουκρανούς από πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Μολδαβία, όπως τόνισε υποδειγματικά η Μέρκελ. «Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένες την ειρήνη και την ελευθερία», είπε η Μέρκελ.

Στην παρούσα κατάσταση, η ενότητα της ΕΕ είναι το κλειδί. Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ έδειξε ότι εγκαταλείπει τα προηγούμενα καθήκοντά της. Κατά κάποιο τρόπο το MPK είναι ήδη αύριο ή μεθαύριο, είπε η Μέρκελ. Πρωθυπουργική διάσκεψη μάλιστα πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη. Μέρκελ: «Μπορώ να περάσω τη μέρα χωρίς αυτό». Η Μέρκελ και ο Χόφμαν, οι οποίοι ηγήθηκαν της DGB από το 2014, είχαν πολλά σημεία επαφής στην αντίστοιχη σταδιοδρομία τους, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου στο Κάστρο Meseberg. Στην «πρώτη της ομιλία μετά από σχεδόν μισό χρόνο», όπως το είπε η ίδια, η Μέρκελ επαίνεσε την κοινωνική εταιρική σχέση στη χώρα και ζήτησε να ενισχυθεί.

Ο Χόφμαν αντικαταστάθηκε τον Μάιο από τον πρώην γενικό γραμματέα του SPD Γιασμίν Φαχίμι. Στον αποχαιρετισμό του, ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεχίσει να ασχολείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όποιος πιστεύει ότι θα φύγω θα απογοητευτεί». Από τότε που άφησε το αξίωμα της Καγκελαρίου μετά από 16 χρόνια στα τέλη του 2021, η Μέρκελ δεν έχει εμφανιστεί σχεδόν καθόλου δημόσια. Στις αρχές Μαΐου ήρθε στο παλάτι Bellevue, όπου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier απένειμε στον ηθοποιό Ulrich Matthes τον Ομοσπονδιακό Σταυρό της Αξίας. Μια ομιλία στο Berliner Ensemble έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Εκεί θα της πάρει συνέντευξη ο δημοσιογράφος Alexander Osang. Η βραδιά έχει τίτλο «Λοιπόν ποια είναι η χώρα μου;». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά από την τηλεόραση στο Phoenix, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Berliner Ensemble.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi

Σεισμός 6,1 βαθμών Ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi