Ιατρική Βιολογία

Δεινόσαυρος «μπουλντόγκ» ζούσε σε όαση της Σαχάρας.

Η μελέτη απολιθωμάτων που εντοπίστηκαν στην όαση Μπαχαρίγια στην δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρα στην Αίγυπτο αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός άγνωστου είδος σαρκοφάγου δεινοσαύρου με παράξενη όψη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο για ένα δεινόσαυρο μήκους έξι μέτρων που η όψη του θυμίζει μπουλντόγκ.

Ο δεινόσαυρος που ζούσε πριν από περίπου 98 εκατ. έτη κινούνταν σύμφωνα με τους ερευνητές στα δύο του πόδια και τα άνω του άκρα ήταν μικρά, έμοιαζε δηλαδή με ένα μικρού μεγέθους Τυραννόσαυρο. Δεν έχει δοθεί ακόμη επιστημονική ονομασία στο νέο είδος αλλά διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην οικογένεια των αβελίσαυρων που άκμασε στη Κρητιδική περίοδο, πριν από 145-66 εκατ. έτη.

Οι σπόνδυλοι ανακαλύφθηκαν στην όαση Bahariya. [Credit: The American University in Cairo]
Οι σπόνδυλοι ανακαλύφθηκαν στην όαση Bahariya.
[Credit: The American University in Cairo]

 

Ο Hesham Sallam δήλωσε ότι η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από «τους μόνους παλαιοντολόγους σπονδυλωτών που εργάζονται στην Αίγυπτο και καταγράφουν την προϊστορική ζωή».
Ο Hesham Sallam δήλωσε ότι η ερευνητική του ομάδα αποτελείται από «τους μόνους παλαιοντολόγους σπονδυλωτών που εργάζονται στην Αίγυπτο και καταγράφουν την προϊστορική ζωή».

 

Φωτογραφία του σπονδύλου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. [Credit: Το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο]
Φωτογραφία του σπονδύλου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
[Credit: 
The American University in Cairo]

Οι αβελίσαυροι είχαν παρουσία σε όλες τις περιοχές και ηπείρους του πλανήτη αλλά περιέργως δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα κανένα εύρημα τους τόσο στην Αίγυπτο όσο και γενικότερα στο βορειοανατολική Αφρική για αυτό η ανακάλυψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Εκτός από αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα είδος στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η όαση Μπαχαρίγια έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν και άλλοι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι τα σαρκοφάγα είδη που ζούσαν εκεί προσαρμόστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το κάθε ένα να κυνηγά διαφορετικά θηράματα και έτσι να μην υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην αναζήτησης τροφής με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση εδώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ΝαυτεμπορικήNMena

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi