Ιστορία Πολιτισμός

H μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Ελλάδος.

Κατασκευάστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και ήταν οχυρωμένο με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, με τέσσερις πύλες. Το τείχος ήταν κατασκευασμένο με ογκόλιθους.

Στο εσωτερικό του τα κτίσματα ήταν λιγοστά, συγκεντρωμένα σε έναν κεντρικό περίβολο. Θεωρείται ότι ήταν υπό τον έλεγχο του Ορχομενού και αποτελούσε το κέντρο ελεγχου και συντήρησης των έργων αποξήρανσης της Κωπαϊδας, καθώς και αποθήκη των σιτηρών της περιοχής.

Η Aκρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη που διατηρείται στον Ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε.

Το βασικό κτίριο στην Ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα.

Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας