Ιστορία Πολιτισμός

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα εδώ και αιώνες ισχυρίζεται Ολλανδός αρχαιολόγος.

Ένας συναρπαστικός ισχυρισμός δημοσιεύτηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic σχετικά με το όνομα του Παρθενώνα, του εμβληματικού ναού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με έναν Ολλανδό ερευνητή που δημοσίευσε αυτή τη θεωρία, ο ναός του Παρθενώνα, το απόλυτο σύμβολο του έθνους της Ελλάδας, στην πραγματικότητα δεν ονομαζόταν ποτέ «Παρθενώνας» στην αρχαιότητα.

Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Janric van Rookhuijzen, ισχυρίζεται ότι το κτίριο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελληνική εποχή ως «Εκατόμπεδων» και όχι ως «Παρθενώνας».

Η θεωρία υποστηρίζει ότι το όνομα του Παρθενώνα είναι λάθος

Ολλανδοί μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα «Παρθενώνας» – που διαδόθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο – ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών και που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά, το γνωστό Ερέχθειο, που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη.

«Στην αρχαιότητα ο Παρθενώνας λεγόταν Εκατόμπεδον» ισχυρίζεται Ολλανδός αρχαιολόγος

Όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές, ο γνωστός σε όλους μας Παρθενώνας, στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εκατόμπεδον». «Αυτό σημαίνει ναός των εκατό ποδών και ο κύριος χώρος του μεγάλου ναού ήταν όντως μήκους 100 ποδών» δήλωσε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιτζεν. Όσο για το Ερέχθειο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις Καρυάτιδες που συγκρατούν την οροφή του, λέει: «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτό τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς οίκο των Παρθένων».

Αναγνωρίζει πως η λέξη Εκατόμπεδον, η οποία αναφέρεται σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είναι μια δύσκολη λέξη. «Το Εκατόμπεδον είναι ένα δύσκολο όνομα για να το προφέρει κανείς. Αυτό μπορεί να αποτελεί και λόγο για τον οποίο επελέγη τελικά η λέξη Παρθενώνας – ήταν πολύ πιο πιασάρικος» δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος, είναι πιο πιθανό το Ερέχθειο να λεγόταν Παρθενώνας, δηλαδή «Οικία των Παρθένων» εξού και οι Καρυάτιδες


Όπως αποκαλύπτει ο δρ φαν Ρουκχούιτζεν, η έρευνά του, βασισμένη σε μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων και αρχαίων κειμένων, δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες αρχαιολόγους. «Οι Έλληνες φίλοι και συνάδερφοι φυσικά ήταν πολύ καχύποπτοι – ποιος είναι αυτός ο Ολλανδός που λέει ότι το όνομα του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει; Αλλά τώρα λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην θεωρία που προτείνω».

Το Ερέχθειο λεγόταν στην πραγματικότητα Παρθενώνας, σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο

Η λέξη Παρθενώνας σημαίνει «το σπίτι των παρθένων» και ο μικρότερος ναός (το Ερέχθειο) είναι όντως διακοσμημένο με τις πέτρινες Καρυάτιδες, γυναικείες γλυπτές φιγούρες που λειτουργούν ως κίονες, στηρίζοντας την οροφή του κτιρίου. Αφιερωμένος στην αρχαία λατρεία της θεάς Αθηνάς, θα πρέπει να στέγαζε ένα θησαυροφυλάκιο που περιείχε πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με την θεά, συμπεριλαμβανομένων μουσικών οργάνων και σπαθιών από την Περσία.

«Όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, η άποψη του δρ. Φαν Ρουκχούιτζεν θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό» δήλωσε η Τζοσίνε Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ονόματα, αλλά αυτό αλλάζει την εικόνα μας για την λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της».

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας