Ψυχολογία

Μητέρα με κατάθλιψη: Οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά και την υγεία του παιδιού.

Τα παιδιά των γυναικών με μακροχρόνια κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβληματική συμπεριφορά, ενώ είναι πιθανό να έχουν και προβλήματα ανάπτυξης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη περιλάμβανε περίπου 900 μητέρες στην Αυστραλία και 978 από τα παιδιά τους. Τα επίπεδα της κατάθλιψης των μητέρων εξετάστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Μία στις πέντε γυναίκες εμφάνισαν κατάθλιψη μία φορά, ενώ το 11% βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης περισσότερες φορές. Η διάρκεια της κατάθλιψης μιας μητέρας είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο παιδί της από ό,τι η εκδήλωση της ίδιας της κατάθλιψης, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland, στην Αυστραλία.

«Για όσο μεγαλύτερο διάστημα υποφέρει η μητέρα από κατάθλιψη, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις στο παιδί», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Katrina Moss, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.

«Οι μητέρες μπορεί να ανησυχούν ότι εάν έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ αργά και δεν μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Η μείωση όμως των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε οποιοδήποτε στάδιο είναι καλύτερη για τις ίδιες και τα παιδιά τους» προσθέτει.

«Όσο νωρίτερα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά τη μητρική κατάθλιψη, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες καλύτερης εξέλιξης» δήλωσε η Moss.

Η διερεύνηση της μητρικής κατάθλιψης θα μπορούσε να ξεκινά όταν τα ζευγάρια αρχίζουν να σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη και να συνεχίζεται μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών.

«Η μητρική κατάθλιψη αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις γυναίκες, τις οικογένειες και τις κοινωνίες και πρέπει να φροντίσουμε τις γυναίκες καλύτερα σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους», δήλωσε η Moss.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν κατάθλιψη πρέπει να συμβουλεύονται τον οικογενειακό γιατρό και να βρίσκουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Paediatric and Perinatal Epidemiology.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγή: heathday.com

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές! #3

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά.

e-enimerosi