Διατροφή υγεία

Καρδιαγγειακά: Γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες ίδιας ηλικίας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σουηδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 160.000 άνδρες και γυναίκες από 27 χώρες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια για καρδιακή προσβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι γυναίκες κινδύνευαν λιγότερο να εκδηλώσουν τα παραπάνω συμβάντα, κάτι που οι επιστήμονες αποδίδουν στο γεγονός ότι καπνίζουν λιγότερο από τους άνδρες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερα ποσοστά τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Επίσης, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες με καλή υγεία χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, είχαν την τάση να ακολουθούν κανόνες πρόληψης, π.χ. να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση με αγωγή, και να αποφεύγουν τις καταχρήσεις.

Η έρευνα εξέτασε επίσης το αν οι γυναίκες λάμβαναν καλύτερη ή χειρότερη περίθαλψη από τους άνδρες, λόγω της επικράτησης του μύθου ότι οι άνδρες ως πιο επιρρεπείς σε αυτές τις ασθένειες λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στη μελέτη.

Φάνηκε όμως ο ρόλος του ΑΕΠ, καθώς σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν, η πρόβλεψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν κακή, με το 40% των ανδρών και των γυναικών να πεθαίνουν εντός 30 ημερών μετά το επεισόδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Σουηδία και ο Καναδάς, ήταν κάτω από το 10%.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi