Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής – Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης – Ανυπόστατη η ρητορική έντασης.

«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαίκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην Τουρκία.

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», τόνισε επίσης.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι  άλλη  η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και  θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις αν χρειαστεί.

Για τα θέματα της οικονομίας είπε: «Εκφράστηκε η ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση έτσι ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ. Να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. Ελπίζω είπε η πρόταση να είναι έτοιμη στο τέλος το καλοκαιριού. Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την στήριξη των πολιτών.

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε: «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία. Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. «Επανέλαβα, την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi