Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Δεν αποκλείεται διακοπή στην ροή του αερίου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επειγόντως να επισκευάσουν τα σώματα και τα μπόϊλερ τους και οι τεχνίτες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το έργο, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.

Εάν η Ρωσία κλείσει εντελώς τον διακόπτη του φυσικού αερίου, τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα προστατεύονται ιδιαίτερα – αλλά οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς τη διακοπή της παράδοσης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Klaus Müller, φοβάται την πλήρη αποτυχία των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου – και απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να εξοικονομήσει ενέργεια. Το ερώτημα είναι εάν η επικείμενη τακτική συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 «θα γίνει μια μακροχρόνια πολιτική συντήρηση», δήλωσε ο Müller. Εάν η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει «κίνητρο να μειωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να μιλήσουμε πιο σοβαρά για την εξοικονόμηση». Οι δώδεκα εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι προετοιμασίες, είπε.

Ο Müller κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων να ελέγξουν γρήγορα τους λέβητες και τα καλοριφέρ συμπύκνωσης αερίου και να τα ρυθμίσουν αποτελεσματικά. «Μια συντήρηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10 έως 15 τοις εκατό», είπε. «Πρέπει να συμβεί τώρα και όχι μόνο το φθινόπωρο». Για να ξεπεραστούν τα μποτιλιαρίσματα στα ραντεβού των τεχνιτών, κάλεσε όλους τους τεχνίτες να επικεντρωθούν στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού.

Επιπλέον, οι οικογένειες θα πρέπει ήδη να συζητούν για το «αν πρέπει να ρυθμιστεί η συνήθης θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο το χειμώνα – ή αν μπορεί να είναι λίγο πιο κρύο σε ορισμένα δωμάτια». Πόσο καλός είναι ο διακόπτης υδραυλικής ενέργειας εξισορρόπησης; Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι φοβόταν την παντελή έλλειψη ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου από τον Nord Stream. Από τις 11 Ιουλίου, υπάρχει κίνδυνος «ολικού αποκλεισμού του Nord Stream 1». Γι’ αυτό το χειμώνα μπορεί να είναι πραγματικά προβληματικό. Η παροχή φυσικού αερίου το καλοκαίρι είναι εγγυημένη. Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του Nord Stream, που συνήθως διαρκούν δέκα ημέρες, ξεκινούν στις 11 Ιουλίου. Τότε δεν ρέει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1.

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Ρωσία δεν θα ανοίξει ξανά τη κάνουλα φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση. Η Νορβηγία θέλει να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο σύμφωνα με τον Müller, σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, τα ιδιωτικά νοικοκυριά καθώς και τα νοσοκομεία ή οι οίκοι ευγηρίας θα τυγχάνουν ειδικής προστασίας. Ωστόσο, ο Müller δεν ήθελε να αποκλείσει μια στάση παράδοσης για ιδιωτικά νοικοκυριά. «Μπορώ να υποσχεθώ ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τα ιδιωτικά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο», είπε όταν ρωτήθηκε. «Μάθαμε από την κρίση του κορωνοϊού ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μπορούμε να τις τηρήσουμε». Εάν οι βιομηχανικές εταιρείες πρέπει να διαχωριστούν από την παροχή φυσικού αερίου, «προσανατολιζόμαστε στην επιχειρηματική ζημιά, στην οικονομική ζημιά, στις κοινωνικές συνέπειες και επίσης στις τεχνικές απαιτήσεις της λειτουργίας του δικτύου φυσικού αερίου».

Εν τω μεταξύ, η νορβηγική κυβέρνηση αναμένει ότι θα είναι σε θέση να προμηθεύει ακόμη περισσότερο αέριο έως το 2024 το αργότερο. “Οι εταιρείες εξετάζουν τώρα έργα για να μπορέσουν να αυξήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου από το 2024 και το 2025”, δήλωσε ο Terje Aasland, υπουργός πετρελαίου και ενέργειας της Νορβηγίας. “Η κρίση στον ενεργειακό τομέα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επένδυση σε νέες δυνατότητες παραγωγής φυσικού αερίου.” Οι εταιρείες της Νορβηγίας δεν εξήγαγαν ποτέ τόσο πολύ φυσικό αέριο από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα όσο τώρα. «Υποστηρίζουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας στο να μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: ntv.de, chl/dpa

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi