Ιστορία Πολιτισμός

Τέταρτη Ιουλίου: Πώς η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε την Αμερικανική Ανεξαρτησία.

Οι ιδέες και οι πρακτικές που γιορτάζουμε στις 4 Ιουλίου και που οδήγησαν στην ανάπτυξη της αμερικανικής δημοκρατικής δημοκρατίας μετά το 1776 οφείλουν ένα χρέος στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας.

Όλοι οι ιδρυτές της Αμερικής είχαν μελετήσει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αντλώντας έμπνευση για τα ήθη, την ηθική και την αίσθηση της ανεξαρτησίας, όλες τις θεμελιώδεις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Πλάτωνας (περ. 427-328 π.Χ.) ήταν σημαντική επιρροή, καθώς έγραψε για τη σημασία της μικτής κυβέρνησης, μια ιδέα που είναι θεμελιώδης τόσο για την ανάπτυξη της διάκρισης των εξουσιών όσο και για το Σύνταγμα.

Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) έγραψε επίσης για τη διάκριση των εξουσιών ως κρίσιμο στοιχείο σε μια δημοκρατία.

Τέταρτη Ιουλίου: Αμερικανική Ανεξαρτησία και Αρχαία Ελλάδα

Όπως τόνισε ο συγγραφέας Tom Jewett: «Ο Thomas Τζέφερσον θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων. μπορούσε να διαβάσει και να μιλήσει τη γλώσσα [και] συμφωνούσε με πολλές από τις εντολές τους, όπως την Ελληνική ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μέτρο όλων των πραγμάτων».

Ο Jewett κάνει περαιτέρω αναφορά στον Τζέφερσον του οποίου οι ανθρωπιστικές πεποιθήσεις βασίστηκαν σε αυτήν την Ελληνική ιδέα του ανθρώπου. Ο Jewett λέει για τον Τζέφερσον:

Αυτό ήταν το θεμέλιο για την πίστη του στον ανθρωπισμό, ο οποίος δεν αναγνώριζε κανένα εμπόδιο στη χρήση του νου και που προσπαθούσε να κάνει όλη τη γνώση χρήσιμη στον άνθρωπο. Ο Τζέφερσον θαύμαζε ιδιαίτερα την ιδέα των Ελλήνων σε σχέση με τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του.

Ο Τζέφερσον επηρεάστηκε επίσης από τις Ελληνικές φιλοσοφίες των Επίκουρων και των Στωικών. Πίστευε ως Επίκουρος ότι η ευτυχία ήταν ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και μπορούσε να επιτευχθεί με ηθικές και ευγενείς πράξεις.

Σύμφωνα με τον Jewett, ο Τζέφερσον είχε το μυαλό ότι οι ιδέες σχετικά με τον αυτοέλεγχο, τον ορθολογισμό και το μέτρο στη ζωή ήταν ιδανικά με τα οποία πρέπει να ζει κανείς, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Τέτοιες ιδέες βασίστηκαν σε αυτές των Στωικών.

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ τιμούν την Ελληνική Επανάσταση

Από το 1987, οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τον Πόλεμο της Ελλάδας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου με μια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για αναγνώριση της προσφοράς του Ελληνικού πολιτισμού, του πνεύματος του Ελληνισμού και της γέννησης της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Όρθιος δίπλα σε μια Ελληνική σημαία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου 2021.

«Για 200 χρόνια οι μοίρες των εθνών μας ήταν αλληλένδετες», είπε ο Μπάιντεν. «Νέοι από τις νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν με τους Έλληνες στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ατομικής ελευθερίας».

«Όταν οι δυνάμεις του Άξονα παρέλασαν στην Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες είπαν γενναία «Όχι» και ενώθηκαν μαζί μας στον αγώνα για οικουμενικά δικαιώματα», πρόσθεσε.

«Σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας, οι στενοί μας δεσμοί, η οικογένεια και ο πολιτισμός, η οικονομική και αμυντική συνεργασία μας δένουν μαζί…Αλλά αυτό που πραγματικά μας ενώνει είναι οι αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησής μου και της Ελλάδας θα είναι πιο στενή από ποτέ», κατέληξε ο Μπάιντεν.

Στην ομιλία για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 22 Μαρτίου 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τίμησε την Ελλάδα, αποκαλώντας την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού».

«Όλοι γύρω μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουμε τη βαθιά επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας [και στις] Φεντεραλιστικές Έγγραφες, οι ιδρυτές μας συμβουλεύτηκαν τη σοφία των αρχαίων Ελληνικών πόλεων όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα. είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι γενικοί επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί του έθνους μας», είπε ο Τραμπ, «συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν, μέχρι τον όμορφο Λευκό Οίκο βλέπουμε το μεγαλείο της Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τέλος, βλέπουμε τη διαρκή επιρροή της Ελλάδας σε τόσους πολλούς Αμερικανούς Ελληνικής καταγωγής που συνεισφέρουν τόσο πολύ σε αυτό το έθνος που αγαπάμε».

Και κατέληξε: «Εμείς (Έλληνες και Αμερικανοί) στεκόμαστε μαζί για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία σήμερα και για πάντα. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα και ο Θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Τον Νοέμβριο του 2016, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε στους Αθηναίους κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της αρχαίας πόλης-κράτους της Αθήνας στη γέννηση του Αμερικανικού Έθνους λέγοντας ότι:

Είκοσι πέντε αιώνες αφότου η Αθήνα έδειξε για πρώτη φορά το δρόμο, 250 χρόνια μετά την έναρξη του μεγάλου αμερικανικού ταξιδιού, η πίστη και η αυτοπεποίθησή μου, η βεβαιότητα μου για τα δημοκρατικά μας ιδανικά και τις οικουμενικές αξίες παραμένουν αμείωτα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας