Ιστορία Πολιτισμός

Η ιστορία του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα.

Η αρχαία Ελλάδα είναι επίσης ο τόπος όπου ξεκίνησε η σύγχρονη οινική κουλτούρα, καθώς η κατανάλωση κρασιού έπαψε να είναι απλώς μια ιερή πράξη, όπως ήταν όταν ιερείς και ηγεμόνες έλεγχαν τους αμπελώνες.

Την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, η αμπελοκαλλιέργεια των σταφυλιών ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, και την εποχή της ανόδου του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού, το κρασί ήταν μέρος της καθημερινής ζωής, για κατανάλωση ή/και παραγωγή.

Την εποχή εκείνη στην Ελληνική κοινωνία, το κρασί ήταν μια σημαντική οικονομική επιχείρηση.

Οίνος και εμπόριο στην αρχαία Ελλάδα

Υπήρχε ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ του Μυκηναϊκού και του Μινωικού πολιτισμού, βασισμένη κυρίως στο εμπόριο.

Γύρω στο 1200 π.Χ., άνθρωποι από τη βόρεια Ελλάδα εισέβαλαν στη νότια Μυκηναϊκή περιοχή, που ήταν μοναρχία.

Χρυσή κύλικα Μυκηναϊκής περιόδου. Εικόνα: Δημόσιος τομέας


Ο πόλεμος κατέστρεψε τα Μυκηναϊκά εδάφη, δημιουργώντας χιλιάδες φτωχές οικογένειες προσφύγων που διέφυγαν σε οχυρωμένες πόλεις για προστασία.

Για να εδραιώσουν τις εξουσίες τους, οι εισβολείς έδωσαν περισσότερα προνόμια στον απλό λαό, υπονομεύοντας έτσι την εξουσία των μοναρχών και των αριστοκρατών.

Οι νέες, δημοκρατικές πόλεις-κράτη δημιουργήθηκαν σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου με τους απλούς ανθρώπους να έχουν περισσότερες ελευθερίες και ευκαιρίες.

Σταδιακά, ο απλός λαός άρχισε να καλλιεργεί αγροτεμάχια, με τα αμπέλια και τους ελαιώνες να είναι τα πιο πλούσια και προσοδοφόρα.

Οι άνθρωποι μπορούσαν έτσι να έχουν αμπελώνες, να τους καλλιεργούν και να εμπορεύονται και να πίνουν το δικό τους κρασί. Μια νέα τάξη εμπόρων, αν και μικρή, γεννήθηκε.

Την ίδια εποχή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα άρχισαν να πίνουν κρασί για ευχαρίστηση και όχι ως ιερή τελετουργία.

Αποικισμός και επέκταση του εμπορίου

Οι Ελληνικές πόλεις-κράτη άρχισαν τότε να ιδρύουν αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο. Οι άποικοι, ήδη έμπειροι στην αμπελοκαλλιέργεια, έφεραν μαζί τους αμπέλια και μπόρεσαν να καλλιεργήσουν καλύτερα τους ήδη υπάρχοντες αμπελώνες.

Προχωρώντας δυτικά, η Σικελία και η νότια Ιταλία ήταν οι πρώτες αποικίες που ιδρύθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες. Οι Έλληνες αποκαλούσαν ακόμη και το νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου Οινοτρία («η γη των αμπελιών»).

Άλλοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στη Μασσαλία στη νότια Γαλλία, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν ανατολικά μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αποικίες παρείχαν περισσότερες ευκαιρίες στους εμπόρους κρασιού. Οι Έλληνες μπορούσαν πλέον να εισάγουν τα κρασιά τους μέχρι το δυτικό τμήμα της Γαλλίας και στη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά.

Η Αθήνα ήταν μια μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά κρασιού, καθώς το κλίμα στην περιοχή της Αττικής ήταν ιδανικό για αμπέλια και η παραγωγή ήταν σημαντική. Οίνος από την Αττική διακινούνταν σε όλα τα εδάφη κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου.

Άλλες περιοχές φημισμένες για το κρασί στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα νησιά της Σαντορίνης και της Θάσου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, όπου το πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος παρήγαγε εξαιρετικά σταφύλια. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ συγκεκριμένοι για την προέλευση των κρασιών τους.

Μεγάλοι εμπορικοί εταίροι για το κρασί στην αρχαία Ελλάδα ήταν μεταξύ άλλων η Κριμαία, η Αίγυπτος, η Σκυθία και η Ετρουρία, καθώς οι Έλληνες ανταλλάσσονταν τις γνώσεις τους για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση.

Ενδεικτικό του προσοδοφόρου εμπορίου κρασιού από την Ελλάδα είναι ένα ναυάγιο που ανακαλύφθηκε στις ακτές της νότιας Γαλλίας που περιείχε σχεδόν 10.000 αμφορείς που περιείχαν σχεδόν 300.000 λίτρα (79.000 γαλόνια ΗΠΑ) Ελληνικού κρασιού.

Αραιωμένο κρασί

Το κρασί στην αρχαία Ελλάδα δεν έμοιαζε με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Δεν αφέθηκε αδιάλυτο, αλλά αναμειγνύονταν με νερό σε ακριβείς αναλογίες σε ένα δοχείο που ονομαζόταν κρατήρας.

Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές ή νησιά, όπως η Σαντορίνη, οι Έλληνες συνήθιζαν να αναμειγνύουν το κρασί με το αλμυρό νερό ως συντηρητικό και για τη γεύση που προσέδιδε. Μερικές φορές προστίθονταν μέλι για να γλυκάνει το κρασί.

Η ανάμειξη νερού και κρασιού ήταν για να μπορέσει ο πότης να διατηρήσει την ψυχραιμία και τον αυτοέλεγχο, χαρακτηριστικά που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελληνική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Έλληνες φαινόταν να πίστευαν ότι μόνο οι βάρβαροι – στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σήμαινε απλώς μη Έλληνες – έπιναν άκαυτο κρασί, μεθούσαν και συμπεριφέρονταν σαν… βάρβαροι.

Η σύγχρονη οινική κουλτούρα ξεκινά από την Ελλάδα

Μαζί με το κρασί τους, οι Έλληνες είχαν εξάγει τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της αμπελοκαλλιέργειας, της οινοποίησης και της απόλαυσης του κρασιού, σχεδόν σε κάθε λιμάνι της λεκάνης της Μεσογείου.

Ο Σωκράτης ύμνησε το κρασί στο ακόλουθο απόσπασμα:

«Το κρασί υγραίνει και μετριάζει το πνεύμα και νανουρίζει τις φροντίδες του νου να ξεκουραστούν. Αναζωογονεί τις χαρές μας και είναι λάδι στην ετοιμοθάνατη φλόγα της ζωής».

Ο Πλάτων επαίνεσε επίσης τον καρπό της αμπέλου:

«Τι είναι καλύτερα προσαρμοσμένο από την εορταστική χρήση του κρασιού πρώτα για να δοκιμάσει και, δεύτερον, να εκπαιδεύσει τον χαρακτήρα ενός άνδρα, αν προσέξουμε τη χρήση του; Τι υπάρχει πιο φτηνό ή πιο αθώο;

Η πανταχού παρουσία της λέξης «συμπόσιο» στην αρχαία Ελλάδα, που κυριολεκτικά σημαίνει «πίνω με άλλους»—σήμαινε ότι οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν να μαζεύονται, να τρώνε, να πίνουν και να συνομιλούν κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα.

Συμπόσιο του Πλάτωνα, του Anselm Feuerbach (1829-1880). Εικόνα: Δημόσιος τομέας


Ήταν αγαπημένο χόμπι για τους ευκατάστατους αρχαίους Έλληνες να τρώνε, να πίνουν, να συζητούν και, περιστασιακά, να φιλοσοφούν, σε αυτά τα συμπόσια.

Τέτοιες ευχάριστες συναντήσεις έχουν εικονογραφηθεί σε πολλούς τύπους Ελληνικών αγγείων και γλυπτών. Παραδείγματα συζητήσεων που έγιναν σε συμπόσια βρίσκονται στο Συμπόσιο του Πλάτωνα και στο Συμπόσιο του Ξενοφώντα.

Συνήθως, τα συμπόσια φιλοξενούνταν από αριστοκράτες άνδρες για τους συνομηλίκους τους. Χαλάρωναν σε ξαπλώστρες που ονομάζονταν κλιναί και έπιναν από τερακότα ή, ανάλογα με το πόσο πλούσιος ήταν ο οικοδεσπότης, από χάλκινα, ασημένια, ακόμη και χρυσά, κύπελλα.

Το κρασί χρησιμοποιήθηκε και για ιατρικούς σκοπούς στην αρχαία Ελλάδα. Ο μεγάλος γιατρός Ιπποκράτης συνταγογραφούσε διαφορετικά κρασιά ανάλογα με την ασθένεια.

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επίσης έναν θεό του κρασιού, τον άτακτο Διόνυσο. Ο θεός του τρύγου των σταφυλιών, της οινοποίησης, της γονιμότητας, των περιβόλων, των φρούτων, της βλάστησης, της παραφροσύνης και της τελετουργικής τρέλας, ήταν επίσης ο θεός της θρησκευτικής έκστασης και των εορτασμών, συνολικά, ήταν αυτός που ενσάρκωσε την πολύχρωμη, ζωντανή ζωή της αρχαίας Ελλάδας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube,tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας

Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια.

e-enimerosi