Ειδήσεις και Νέα

Ιστορική στιγμή: Αποκαλύφθηκε το σπαθί του Σκουρτανιώτη – Κειμήλιο της επανάστασης

Το ιδιαίτερα σπάνιο κειμήλιο επί δύο αιώνες αποτελούσε έναν θρύλο της επανάστασης του 1821. Τώρα, ήρθε στο φως προκαλώντας θαυμασμό. Πρόκειται για το σπαθί του Γεώργιου Σκουρτανιώτη το οποίο φυλάσσεται από απόγονο του ήρωα της επανάστασης.

Η οικογένεια του δέχτηκε να το παραχωρήσει υπό τον όρο πως θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία της. Παραχωρήθηκε για μία και μόνο εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην εκκλησία της Κοιμήσεων Θεοτόκου του Ωρωπού.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης μαζί με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ωρωπού “ο Ασωπός” Άννα Κόντου παρουσία και του προέδρου του ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 Κωνσταντίνου Πλαπούτα, όπως γράφει το ethnos.gr.

“Είναι μία συγκινητική στιγμή που φωτίζει το μεγαλείο της επανάστασης και των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ ελεύθεροι. Είναι ένα σπαθί των αθανάτων”, είπε συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

Για την ιστορία, ο Γιώργιος Σκουρτανιώτης ήταν ο ηγέτης της νικηφόρας μάχης του Ωρωπού που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Αθήνας και της αττικοβοιωτίας. Ήταν αδελφός του μεγάλου οπλαρχηγού Αθανασίου Σκουρτανιώτη ο οποίος βρήκε τον θάνατο στην εκκλησιά της Αγιά Σωτήρας στο Μαυρομάτι ανήμερα του Αγίου Δημητρίου το 1825.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, η μάχη του Ωρωπού αποκαλύφθηκε μόλις το 2017 όταν εκδόθηκε βιβλίο ιστορικού ερευνητή με ντοκουμένα και επιστολές του Υψηλάντη και του Καποδίστρια που βρίσκονται στα γενικά αρχεία του κράτους.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi