Άμυνα

H «Οργή του Ποσειδώνα»

Έριξε αυλαία η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE 22», η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας και είναι η δεύτερη της σειράς της.

Η Συνεκπαίδευση ήταν τύπου LIVEX (Live Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε προωθημένα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και την βελτίωση του επιπέδου διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η «POSEIDON’S RAGE 22» ήταν η άσκηση στην οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά επιχειρησιακή εκπαίδευση με συνδυαστική χρήση Μαχητικών Αεροσκαφών 3ης, 4ης και 5ης Γενιάς, ανάπτυξη ολόκληρης Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών των ΗΠΑ σε άλλη βάση και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, καθώς και εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της US European Command (USEUCOM)

Από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην άσκηση συμμετείχαν Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Μ-2000/5 και F-4 τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 121 εξόδους, στοιχεία αεροπορικής υποστήριξης με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC) από την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, καθώς και η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ. Από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συμμετείχαν Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και F-35, τα οποίο πραγματοποίησαν συνολικά 243 εξόδους.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, της Α.Ε. του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της DV DAY, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και το προσωπικό της 48th Fighter Wing «Liberty Wing» στην Ελλάδα και στην Σούδα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, στις επιδιωκόμενες προωθημένες κοινές δράσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης στις οποίες εντάσσεται και η ανάπτυξη των Μαχητικών Αεροσκαφών F-35 και F-15 για την «POSEIDON’S RAGE 22», καθώς και στην πολύ χρήσιμη εξοικείωση της Ενόπλων μας Δυνάμεων με το F-35 και τον τρόπο που επιχειρεί, καθόσον σύντομα θα το αποκτήσει και η Χώρα μας.

Η Τουρκία δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό της κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, αφού την εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από πολύ καιρό έγιναν παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά F-16 και σκληρές αερομαχίες, με αναχαιτίσεις και εμπλοκές από ελληνικά μαχητικά.

Διότι δεν ήταν τα μαντάτα που ερχόταν από Κρήτη και ΗΠΑ για την ένταξη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο αλλά και η πτήση που πραγματοποιήθηκε του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΑ, φτερό – φτερό με F-35.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon Rage», συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ εναντίον 2 F-35, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ).

Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας Αρχηγός ΓΕΑ που πέταξε ενάντια το μαχητικό 5ης γενιάς, που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» για τις αεροπορίες όλου του κόσμου.

Η «POSEIDON΄S RAGE 22» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους με σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi