Ειδήσεις και ΝέαΠολιτική οικονομία

Έρχεται η μεγαλύτερη αστική σήραγγα στην Ελλάδα.

Οριστικό ανάδοχο έχει το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης η οποία αναμένεται να δώσει τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία που καταγράφεται καθημερινά στον κόμβο της Μεταμόρφωσης.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την κατασκευή της μεγαλύτερης αστικής σήραγγας συμπληρώθηκε πριν από λίγες ώρες. Ανόδοχος του έργου το σχήμα ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ και πλέον δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την έναρξη των εργασιών.

Μεγάλος στόχος είναι να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2022 και στις αρχές του 2023 να αρχίσει η υλοποίηση. Όσον αφορά τη διάθεση της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης στο κοινό, αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2027.

H προσφερόμενη κατ’ αποκοπή δαπάνη εργασιών που παρουσίασε το σχήμα αντιστοιχεί σε έκπτωση 5,30% και έτσι προκύπτει συνολική κατ’ αποκοπή δαπάνη έργου 244.583.034 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 320.000.000 ευρώ με Φ.Π.Α., με προαίρεση 32.535.715 ευρώ με Φ.Π.Α.

Η ακτινογραφία του έργου

Το έργo αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους 4,2 χλμ., που θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ένα τμήμα, μάλιστα, μήκους 2,1 χλμ. θα αφορά την κατασκευή αστικής σήραγγας, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Επομένως, εκτός του κύριου αυτοκινητοδρόμου, θα πραγματοποιηθούν έργα ανάπλασης τόσο στον Δήμο Πεύκης όσο και στην περιοχή Λυκόβρυσης. Τα προς μελέτη έργα, έτσι όπως αναφέρονται στην Προκήρυξη του έργου με τίτλο «Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο τμήμα: Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Ε.Ο Α1 (Α/Κ Καλυφτάκη)», είναι τα εξής:

(α) Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.

(β) Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου (νότιο στόμιο σήραγγας)

(γ) Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).

(δ) Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου.)

(ε) Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι την Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.

(στ) Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (Άνω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κλπ.) έργα περιβάλλοντος, κλπ.

(ζ) Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κλπ.)

(η) Εργασίες πρασίνου.

Η επέκταση της Λ.Κύμης αποτελεί την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, 18 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, ενώ αναμένεται να συνδράμει καθοριστικά στον μετριασμό της κυκλοφοριακής ασφυξίας που παρατηρείται καθημερινά, τις ώρες αιχμής, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

4ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον: Το βραβείο «Ηγέτης» στον Ά. Τσακόπουλο παρέδωσε η Ν. Πελόζι.

e-enimerosi

Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας ανοίγει στο gov.gr

e-enimerosi

Η Ευρώπη «κλειδώνει» τα σύνορά της.

e-enimerosi

1 σχόλιο

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Κατατέθηκε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. – e-enimerosi Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022, 9:45 at 9:45 ΠΜ

[…] Διαβάστε ακόμη: Έρχεται η μεγαλύτερη αστική σήραγγα στην Ελλάδα. […]

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies