Πολιτική

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι προοπτικές για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένει επίσης σημαντικές επιβαρύνσεις για τους επόμενους μήνες: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και δεν θα απέκλεια την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης.

Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάνω απ’ όλα εάν περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο εφοδιασμός ενέργειας από τη Ρωσία. Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τεχνική ύφεση όταν η οικονομική παραγωγή μειώνεται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οικονομία στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά τους μεγαλύτερους κινδύνους μιας οικονομικής κρίσης, η Schnabel δεν αποκλείει άλλη ισχυρή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν έχουν βελτιωθεί από τη συνεδρίαση του Ιουλίου. «Τον Ιούλιο επιλέξαμε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι αυτή η προοπτική έχει αλλάξει ριζικά».

«Οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν μετριαστεί»

Η ΕΚΤ έχει στραφεί στη λήψη αποφάσεων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. «Βλέποντας τα τελευταία στοιχεία, θα έλεγα ότι οι ανησυχίες που είχαμε τον Ιούλιο δεν έχουν μετριαστεί.» Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια έχει προγραμματιστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στη νομισματική ζώνη σκαρφάλωσε στο ρεκόρ 8,9% τον Ιούλιο, λόγω της ταχείας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των σημαντικά πιο ακριβών τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που έχουν θέσει, οι οποίοι στοχεύουν σε πληθωρισμό δύο τοις εκατό για την οικονομία.

«Δεν θα απέκλεια ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα», είπε η Σνάμπελ. Η αύξηση των τιμών επηρεάζει πλέον και τις υπηρεσίες και τα βιομηχανικά αγαθά. «Ακόμη και με την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής σε εξέλιξη, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2 τοις εκατό».

«Δεν θα απέκλεια ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα».Isabel Schnabel, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

Στη Γερμανία, είναι σχετικά πιθανό ο πληθωρισμός να συνεχίσει να αυξάνεται, είπε η Schnabel. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεώρησαν πρόσφατα ότι οι διψήφιοι ρυθμοί πληθωρισμού το φθινόπωρο ήταν πιθανοί λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της νέας επιβάρυνσης του φυσικού αερίου.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi