Πολιτική

Ουκρανία: Προειδοποίηση για τον δυσκολότερο ενεργειακό χειμώνα της.

Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα καταφέρει να συγκεντρώσει εγκαίρως απόθεμα 19 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, που χρειάζεται εμφανίστηκε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκερασένκο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι, η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας της.

Η Ουκρανία σταμάτησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2015 και πλέον παίρνει αέριο από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως οι τιμές που έχουν εκτοξευτεί και το τεράστιο κόστος από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο είναι εφικτό να αποθηκεύσει μια τέτοια τεράστια ποσότητα καυσίμου.

Ο υπουργός απέφυγε να πει πόση ποσότητα αερίου έχει αποθηκευτεί μέχρι τώρα, όμως στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz Γιούρι Βιτρένκο είπε σε δημοσιογράφους ότι τα αποθέματα φτάνουν ήδη τα 12 bcm.

Είναι ασαφές που θα βρει η Ουκρανία τα υπόλοιπα 7 bcm. Συνήθως, η εποχή που ξεκινά η λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου. Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει απόθεμα περίπου 19 bcm για τον χειμώνα του 2020/21.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο ενεργειακό ράλι στέλνει σήμα για δυναμικότερη αντίδραση από ΕΚΤ και BoE.

Ο Ουκρανός υπουργός έκανε προβλέψεις, όχι μόνο για τη χώρα του ότι θα αντιμετωπίσει τον δυσκολότερο χειμώνα από το 1991, αλλά και για την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι, θα υπάρξουν προκλήσεις που η γηραιά ήπειρος δεν έχει ξαναδεί. Τόνισε ακόμη ότι το Κίεβο είναι προετοιμασμένο για την περίπτωση η Ρωσία να σταματήσει τη διαμετακόμιση αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Ας σημειωθεί ότι η κατανάλωση αερίου έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με την περίοδο της ειρήνης, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί μόνο κατά 5%.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi