Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις, με τα κόμματα να έχουν πάρει θέσεις… μάχης και τους πολιτικούς αρχηγούς να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται γύρω στις 11:00πμ ενώ στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Δεδομένης της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από την προ ημερησίας συζήτηση, το «βάρος» της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαχρονικότητα των παθογενειών στη λειτουργία της ΕΥΠ, παρουσιάζοντας τις θεσμικές εκείνες παρεμβάσεις που θα θεραπεύσουν τα χρόνια προβλήματα και θα την ευθυγραμμίσουν με το αίτημα περί σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

Στην κυβέρνηση περνούν στην αντεπίθεση τονίζοντας πως ισχύει η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως κανείς δεν γνωρίζει για άλλο περιστατικό, ανάλογο με εκείνο της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Επιμένουν δε, πως το δημόσιο δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών, όπως το Predator και υπογραμμίζουν πως πρώτιστο μέλημα είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, με σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό εκτιμώντας πως «ενορχήστρωσε» την υπόθεση, ενώ ψεύδεται όταν αναφέρει πως δεν γνώριζε, καθώς πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν η απόφαση υπαγωγής της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, τοποθετώντας σε νευραλγική θέση τον ανιψιό του.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τα όσα διέρρευσαν από την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι παρακολουθούνται ακόμη και σήμερα πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θα κάνει λόγο για ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα επαναλάβει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.