Πολιτική

Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια έγινε πιο ακριβή?

Η ηλεκτρική ενέργεια διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο από τότε που απελευθερώθηκε η γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι πελάτες μπόρεσαν να αλλάξουν παρόχους για πρώτη φορά.

Ωστόσο: Εάν παράγεται λιγότερο από αυτό που καταναλώνεται για έστω και μια στιγμή, υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος. Γι’ αυτό και οι συναλλαγές έπρεπε να οργανωθούν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.Πρώτα απ’ όλα υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση. Εάν η κατανάλωση και η παραγωγή διαφέρουν έστω και ελάχιστα, η διαφορά παραγγέλνεται και παραδίδεται σε βήματα των 15 λεπτών. Αυτό σχεδόν δεν επηρεάζει την τιμή του τελικού πελάτη. Το μεγαλύτερο μέρος της ροής δημοπρατείται μία φορά την ημέρα για την επόμενη μέρα. Ανάλογα με την οικονομία και τις καιρικές συνθήκες, γίνεται εκτίμηση για το πόσο ρεύμα θα χρειαστεί αύριο και λαμβάνονται προσφορές.

Όλοι πρέπει να πληρώσουν την τιμή του πιο ακριβού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

  • Οι φθηνότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής προσφέρουν αυτό πρώτα: Πυρηνικοί σταθμοί των οποίων το υψηλό επενδυτικό κόστος έχει προ πολλού διαγραφεί και των οποίων το κόστος για τις ράβδους καυσίμου και τη λειτουργία είναι ελάχιστο.
  • Ή λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βγάζουν τα καύσιμα τους από το έδαφος για λιγότερο από τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό περιλαμβάνει ήδη το κόστος για τα πιστοποιητικά CO2 που έχουν εισαχθεί τώρα για την προστασία του κλίματος. Όταν απαιτείται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, οι πιο ακριβοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που κινούνται κυρίως με φυσικό αέριο τελικά μπαίνουν στο παιχνίδι.
  • Και μετά υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προκαλεί τώρα την έκρηξη των τιμών: στο τέλος, όλοι παίρνουν την τιμή που ζήτησε ο πιο ακριβός σταθμός παραγωγής ενέργειας. Ο καθένας, όσο φθηνά κι αν είναι τα καύσιμα του, παίρνει την τιμή του πιο ακριβού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Και αυτό είναι πάντα πάνω από δέκα φορές υψηλότερο από το πραγματικό κόστος. Αυτός ο τύπος τιμολόγησης ονομάζεται “αξιακή παραγγελία”. Λειτουργούσε για δεκαετίες, μειώνοντας ακόμη και τις τιμές. Όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο έβγαινε στην αγορά, τόσο λιγότερο συχνά χρησιμοποιήθηκαν οι πιο ακριβοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Η χρηματιστηριακή τιμή έπεσε. Άλλωστε, οι χειριστές λιγνίτη και πυρηνικών σταθμών ήταν ακόμη σε θέση να επιτύχουν τιμές που άφηναν ένα σεβαστό κέρδος.

Καμία ιδέα για νέο σύστημα τιμολόγησης.

Φυσικά, μόνο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο. Ένα μεγάλο μέρος πωλείται επίσης πολύ εκ των προτέρων σε σταθερές συμβάσεις σε εμπόρους και βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά η τιμή για αυτό βασίζεται στις χρηματιστηριακές τιμές και έχει αυξηθεί ανάλογα. Άλλωστε, ποιος θα πουλούσε κάτι φτηνό μακροπρόθεσμα, αν μπορούσε να το πουλήσει πολύ πιο ακριβά στο χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα.

Επωφελούνται επίσης οι χειριστές αιολικών πάρκων και ηλιακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Ενώ οι ιδιοκτήτες μικρών ηλιακών στεγών είναι «απογοητευμένοι» με τη σχετικά μικρή εκ του νόμου προβλεπόμενη αμοιβή EEG, οι χειριστές μεγάλων συστημάτων λαμβάνουν την τιμή της αγοράς εδώ και αρκετά χρόνια.

Επιπλέον φόρος για το υπερβολικό εισόδημα;

Αλλά γιατί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν λαμβάνουν απλώς την τιμή για την οποία προσέφεραν αρχικά – και όχι πλέον την τιμή του πιο ακριβού σταθμού παραγωγής ενέργειας; Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόσο ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειαστείτε αύριο, πόσο ακριβό θα ήταν το πιο ακριβό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και απλά θα προσφέρετε πάντα σε αυτή την υψηλή τιμή. Κέρδη των διαχειριστών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Τα έσοδα από αυτό θα μπορούσαν να εισρεύσουν πίσω στο συνολικό δοχείο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσουν την τιμή.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi