Κοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Νέο για την επίσκεψη στον γιατρό τον Σεπτέμβριο του 2022: Αυτό αλλάζει τώρα για εσάς.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, τέθηκε σε ισχύ μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα υγείας. Οι συνταγές για φάρμακα δεν χρειάζεται πλέον να παραδίδονται στο φαρμακείο σε έντυπη μορφή μετά από επίσκεψη σε γιατρό, αλλά μπορούν να υποβάλλονται ψηφιακά. Ο λόγος για αυτό είναι η εισαγωγή της λεγόμενης «ηλεκτρονικής συνταγής». Εδώ μπορείτε να μάθετε περί τίνος πρόκειται και τι σημαίνει η ψηφιακή συνταγή για τους ασθενείς.

  • Καινοτομία στο ιατρείο: Η επίσκεψη στο γιατρό και το φαρμακείο γίνεται πιο ψηφιακή
  • Μελλοντικά, οι συνταγές για φάρμακα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022: Όλα τα φαρμακεία πρέπει να δέχονται ψηφιακές συνταγές
  • Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική συνταγή και ποια πλεονεκτήματα έχει

Αλλαγή στην επίσκεψη στο γιατρό από τις αρχές Σεπτεμβρίου: Η ηλεκτρονική συνταγή είναι εκεί

Η ψηφιοποίηση προχωρά σε όλους τους τομείς της ζωής – συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Στο μέλλον, ολόκληρη η διαδικασία από την έκδοση συνταγής φαρμάκου στο ιατρείο μέχρι την παραγγελία στο φαρμακείο θα πρέπει να τρέχει ψηφιακά – μέσω της λεγόμενης «ηλεκτρονικής συνταγής». Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης: από εκείνη την ημέρα, όλα τα φαρμακεία στη Γερμανία είναι υποχρεωμένα να δέχονται συνταγές όχι μόνο σε έντυπη μορφή, αλλά και ηλεκτρονικά. Οι ασθενείς μπορούν πλέον να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους – είτε στο διαδίκτυο είτε στο σπίτι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγής είναι τα ιατρεία, οι κλινικές, τα φαρμακεία και οι ασθενείς να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία και λογισμικό. Μπορείτε να κατεβάσετε την επίσημη εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγής από τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Google. Οι χρήστες της εφαρμογής λαμβάνουν έναν κωδικό μόλις ο γιατρός έχει εκδώσει συνταγή. Στη συνέχεια, μπορείτε να το στείλετε στο φαρμακείο ή να το δείξετε στον ιστότοπο.

Η τηλεματική υποδομή (TI) χρησιμοποιείται για τη μετάδοση της ηλεκτρονικής συνταγής. Είναι το ασφαλές δίκτυο πληροφόρησης και επικοινωνίας στην υγειονομική περίθαλψη και συνδέει όλα τα ιδρύματα και τις εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στην υγειονομική περίθαλψη.

Γιατί εισάγεται η ηλεκτρονική συνταγή;

Η λεγόμενη ηλεκτρονική συνταγή έχει σκοπό να κάνει τη θεραπεία με φάρμακα ασφαλέστερη – για παράδειγμα διευκολύνοντας την αναγνώριση πιθανών αλληλεπιδράσεων. Αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών στο ιατρείο και στο φαρμακείο και επίσης να μειώσει τη γραφειοκρατία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Για παράδειγμα, η συνταγογράφηση ψηφιακών φαρμάκων θεωρείται ως χρήσιμη προσθήκη στις ώρες διαβούλευσης μέσω βίντεο, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης πιο συχνά. Όποιος δεν έχει έρθει στο ιατρείο για τη συμβουλευτική θεραπείας μπορεί απλώς να του αποσταλεί η συνταγή ψηφιακά και στη συνέχεια να την παραγγείλει άνετα από ένα φαρμακείο της επιλογής του μέσω smartphone. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να κάνετε μια μη δεσμευτική έρευνα σχετικά με το εάν το φάρμακο είναι πράγματι σε απόθεμα. Αυτό σας εξοικονομεί επίσης το ταξίδι στα φαρμακεία, τα οποία δεν έχουν το φάρμακο σε απόθεμα και θα πρέπει να το παραγγείλετε πρώτα. Ακόμη και με συνταγές παρακολούθησης, οι πρόσθετες επισκέψεις στον γιατρό μπορεί να παραλειφθούν με την ηλεκτρονική συνταγή. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής συνταγής: Χρησιμεύει ως βάση για περαιτέρω ψηφιακές εφαρμογές. Στο μέλλον, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι δυνατή η σύνδεσή του με ένα ψηφιακό σχέδιο φαρμάκων που περιέχει έναν ενσωματωμένο έλεγχο αλληλεπίδρασης. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η ενσωμάτωση μιας υπενθύμισης φαρμάκου.

Πότε θα ολοκληρωθεί η μετάβαση;

Η μετάβαση στις ηλεκτρονικές συνταγές έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021. Δοκιμάστηκε αρχικά στην περιοχή Βερολίνου/Βρανδεμβούργου και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από ιατρεία και φαρμακεία μέχρι εταιρείες ασφάλισης υγείας και πάροχοι λογισμικού, έχουν ήδη αποκτήσει εμπειρία με τις ψηφιακές συνταγές.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, όλα τα φαρμακεία στη Γερμανία εξοπλίστηκαν με την απαραίτητη τεχνολογία, ώστε από εκείνη την ημέρα να μπορούν να δέχονται ηλεκτρονικές συνταγές και να χρεώνουν τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.

Εκκρεμεί ακόμη το αντίστοιχο βήμα από την πλευρά των γιατρών. Οι συμβασιούχοι γιατροί δεν είναι ακόμη υποχρεωμένοι να εκδίδουν συνταγές σε ηλεκτρονική μορφή. Επί του παρόντος, εξακολουθείτε να μπορείτε να παραγγείλετε μια συνταγή σε χαρτί ή ψηφιακά. Μια εξαίρεση ισχύει μόνο για τους γιατρούς στη Βεστφαλία-Lippe και στο Schleswig-Holstein. Στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης στην ηλεκτρονική συνταγή, είστε ήδη υποχρεωμένος να εκδώσετε την ηλεκτρονική συνταγή. Σε εθνικό επίπεδο, η μετάβαση στις ηλεκτρονικές συνταγές για ιατρικές πρακτικές και κλινικές θα πρέπει στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί από το 2023.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την ηλεκτρονική συνταγή;

Οι ασθενείς έχουν τρεις επιλογές για την εξαργύρωση της ηλεκτρονικής συνταγής στο φαρμακείο:

  • Η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Με την εφαρμογή που αναφέρεται παραπάνω, οι ασθενείς λαμβάνουν τη συνταγή απευθείας στο smartphone τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να το στείλετε απευθείας στο φαρμακείο και να προπαραγγείλετε το φάρμακο. Στο μέλλον, η εφαρμογή θα έχει επίσης μια οικογενειακή λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση συνταγών για συγγενείς. Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, θα πρέπει να ταυτοποιηθείτε με έναν κωδικό από την εταιρεία ασφάλισης υγείας.
  • Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας (eGK): Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η κλήση των δεδομένων συνταγογράφησης στο φαρμακείο με το eGK. 
  • Εκτύπωση σε χαρτί: Αντί για τη συνήθη συνταγή χαρτιού, οι ασθενείς λαμβάνουν μια εκτύπωση με κωδικό συνταγής.

Η ηλεκτρονική συνταγή ισχύει για όλους όσους έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας στη Γερμανία. Επί του παρόντος εργάζεται μια λύση για ιδιώτες ασθενείς. Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, το smartphone πρέπει να υποστηρίζει το πρότυπο μετάδοσης NFC και να είναι εξοπλισμένο με τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα iOS 12 ή Android 13. Για να εγγραφείτε στην εφαρμογή, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας πρέπει να έχει και τη λειτουργία NFC. Μπορείτε να δείτε εάν η κάρτα έχει αυτή τη λειτουργία κοιτάζοντας τον εξαψήφιο κωδικό πρόσβασης κάτω από τα χρώματα της Γερμανίας στην κάρτα (Όσοι έχετε Γερμανική ταυτότητα.). Εάν δεν υπάρχει κωδικός, δεν είναι ενεργοποιημένος με NFC. Χρειάζεστε επίσης ένα PIN για το eGK, το οποίο μπορείτε να ζητήσετε από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας εάν έχετε αμφιβολίες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi