Κοινωνία Κόσμος

MMM: Στο τραπέζι το γερμανικό μοντέλο για φθηνότερα εισιτήρια.

Σκοπός, όπως εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι οι πολίτες να έχουν επιπλέον κίνητρα για να επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τα ελληνικά νοικοκυριά και η αύξηση των καυσίμων αναγκάζει αρκετούς να αφήσουν για λίγο το αυτοκίνητο.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το αν βρίσκεται στο τραπέζι το γερμανικό σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε πως «και το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση, που δεν μένει στις διαπιστώσεις ή στις συνηθισμένες κινήσεις».

Τις τελευταίες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οι επιβάτες των ΜΜΜ, αλλά και να προστεθούν περισσότεροι, εξετάζοντας μάλιστα διάφορα μοντέλα για παροχή εκπτώσεων ή δωρεάν μετακινήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Οι σχετικές ανακοινώσεις, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν από τη ΔΕΘ προκειμένου να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι προτάσεις

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η παροχή δωρεάν μετακινήσεων στα ΜΜΜ για νέους έως την ηλικία των 29 ετών. Πάντως, επικρατέστερο σενάριο είναι το γερμανικό μοντέλο, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή «όλα είναι πιθανά», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Το «τεστ» που έκανε η Γερμανία προβλέπει μηνιαίο εισιτήριο στα 9 ευρώ. Πρακτικά, μέσω της πληρωμής ενός μικρότερου ποσού, οι επιβάτες δικαιούνται απεριόριστες μετακινήσεις, ενώ παράλληλα έχουν σημαντικά κίνητρα να επιλέγουν τα ΜΜΜ αντί για τα Ι.Χ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η μηνιαία κάρτα κοστίζει 27 από 30 ευρώ, ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το μειωμένο εισιτήριο στο 1,20 από 1,40 ευρώ που ήταν πριν την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το μέτρο προκριθεί, θα αφορά στο σύνολο των πολιτών και θα εφαρμοστεί οριζόντια χωρίς κριτήρια και προαπαιτούμενα που θα περιόριζαν τους δικαιούχους. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό και με την άνοδο της τιμής των καυσίμων, εκτιμάται ότι θα επιτύγχανε συντομότερα την επιστροφή των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αρκετοί εκ των οποίων εξακολουθούν να τα αποφεύγουν φοβούμενοι τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ανοδος των εισπράξεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος των εισπράξεων κατά 83% και των επικυρώσεων κατά 58% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι της περυσινής περιόδου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Η διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει την άνοδο στις επικυρώσεις και την επιστροφή του επιβατικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο γεγονός της διατήρησης της τιμής του εισιτηρίου στα ίδια επίπεδα, παρά τις ανατιμήσεις στα καύσιμα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi